Fosforiiti ei hakata kaevandama

Aivar Hundimägi 16. märts 2014, 15:20

Uus valitsusliit kaitseb Eesti põhjavett, välistab fosforiidi kaevandamise ja teeb Nabala-Tuhala kaitseala

Täna Tallinnas hotellis Euroopa jätkunud koalitsiooniläbirääkimistel saavutasid Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik erakond kokkuleppe keskonnakaitse valdkonnas, teatas Reformierakond.

"Leppisime kokku, et kaitseme Eesti põhjavett. Võtame üheselt maha Virumaal pingeid kruttiva fosforiidipaanika - uus valitsus ei luba fosforiidi kaevandamist ega ka mingisuguseid põhjavett ohustada võivaid uuringuid," ütles pressiteate vahendusel Reformierakonna aseesimees, keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Üksmeelele jõuti ka põlevkiviga seotud küsimustes. "Aasta jooksul peab valmima säästlik põlevkivi kasutamise kava. Peame leidma tasakaalu looduse hoidmise, töökohtade säilimise ja majanduse arendamise vahel. Leppisime kokku, et põlevkivi kaevandamismahtu ei paisutata," lausus Pentus-Rosimannus.

Pentus-Rosimannus kinnitas, et Nabala kaitseala loomine jätkub ka uue valitsuse ajal. "Nabala on unikaalne paik ning viime aasta jooksul lõpule selle kaitse alla võtmise."

Olulisemate investeeringutena tuleval aastal lepiti kokku 60 miljoni euro panustamises puhta joogivee tagamisse, 5 miljonit suunatakse looduskaitsealadesse ning sama palju avalikesse matkaradadesse. Miljoni euroga jätkub maastike tondilossidest puhastamise programm.  Euroopa Liidu eelarvest toetatakse erametsaomanikke, kelle metsamaad asuvad Natura aladel.

Uue valitsuse moodustamisel on prioriteetideks tööjõumaksude vähendamine, sh tulumaksu ja töötuskindlustusmakse määra langetamine ja tulumaksuvaba miinimumi tõstmine, lastetoetuste tõus ja kaitsekulude tagamine vähemalt 2% SKTst.

Täna koalitsioonikõnelustel läbiräägitavad teemad on haridus, keskkond, energeetika, ettevõtlus, põllumajandus ja transport.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. March 2014, 13:26
Otsi:

Ava täpsem otsing