Alyona Stadnik • 29. aprill 2014 kell 13:53

Kullerkupp: Eesti Gaasil on gaasi üle

Eesti Gaasi juhatuse esimehe Tiit Kullerkupu sõnul ei puuduta Venemaa ja Ukraina sündmused praegu nende tegevust ning tänu soojadele ilmadele on gaasi nii palju, et ei ole kuskile panna.

Järgneb intervjuu Eesti Gaasi juhatuse esimees Tiit Kullerkuppiga:

Kuidas sündmused Venemaal ja Ukrainas mõjutavad Eesti Gaasi tegevust, kas olete juhatuse tasandil seda arutanud? Kas on signaale, et Eesti Gaasi tegevus saab olema raskendatud? Selliseid signaale ei ole tulnud. Eesti ja Soome riik on ainsad, kes ei sõltu kolmandast osapoolest. See tähendab, et meil on otseühendus tarnijatega ning seal vahel ei ole ühtegi riiki, kust gaas peaks läbi minema. Aga loomulikult on riskid igal pool. Loomulikult võib poliitilisel tasandil midagi muutuda, aga sinna meie äri käed ei ulatu. Kõik, mida ütlevad poliitikud, on vahend, millega teist poolt ärritada. Mis puudutab äri, siis meil on täna gaasi nii palju, et ei ole kuskile panna - tänu soojadele ilmadele.

Eesti tarbija ei peaks üldse muretsema, et jääme gaasist ilma? Mina täna selliseid märke ei näe. Täna me ei ole kuidagi seotud kolmanda osapoolega, meile tuleb gaas otse.

Valitsus tegi otsuse tõsta aktsiisi 20%. Kui palju see mõjutab tarbijat? Selle seletuskirja järgi, mis on seaduse juurde kaaskirjana esitatud, tõusevad hinnad 1-2 eurot. Iga maksu tõstmine mõjutab kas otseselt või kaudselt tarbija rahakotti.

See aasta peavad AS EG Võrguteenuse aktsionärid, kes on ka Eesti Gaasi aktsionärid, maha müüma oma osaluse. Jah, Eesti Gaasi juhatus ei saa sinna ei ega jah vahele öelda enam. Meie oleme seaduse järgi ülekandevõrgu eraldanud.

Kas on juttu olnud, kes kavatseb oma osaluse müüa ja kes osta? Jutud käivad siin juba pikemat aega. Vastavalt seadusele, kui nad ei taha jääda finantsinvestoriks, siis peaksid omanikeringist lahkuma kõik, kes tegelevad üheaegselt müügi, transpordi ja tootmisega.

Tallinna Küte on öelnud, et loobub gaasi kasutamisest. Kuidas see puudutab Eesti Gaasi? Tallinna Küte oli kunagi meie suurim tarbija. Kui ta loobub gaasist, siis see käive tuleb millegagi asendada.

Millega? Maagaasiga? Seda täna ei ole. Maagaasi kliente ei ole Eestist kuskilt võtta, ei tule ühtegi tehast, kes vajaks energiat, pigem vajatakse talvel sooja. Nii kaua, kui doteeritakse kõiki kohalikke kütuseid maksumaksja raha arvelt, turumajandust ei eksisteeri. Kõikidel turuosalistel peavad olema võrdsed tingimused.

Järgmine aasta lõpeb leping Gazpromiga. Täna meil käivad konsultatsioonid Gazpromiga, kas pikendatakse praegust lepingut vähemalt kümneks aastaks või tehakse uus.

Mis on saanud Saksamaa ettevõtte E.ON tütarettevõtte osaluse müümisest? Siiamaani ei ole müüdud. Täna on nad huvitatud Eesti Gaasi osaluse müümisest.

 

Hetkel kuum