Ukraina tundmatud tegurid on risk globaalsele majandusele

Fredy-Edwin Esse, California 28. märts 2014, 19:57

Kuigi suurfirmade nagu Allianz ja Morgan Stanley ökonomistid prognoosivad ka selleks aastaks maailmamajanduse kasvu, siis geopoliitilised pinged Ukrainas ja mujal on muutmas neid ettevaatlikuks oma prognooside osas.

"Maailmamajanduses on kasvamas märkimisväärne risk," kommenteeris Bloombergile Decision Economicsi peadirektor Allen Sinai, kelle hinnangul eksisteerib 10% tõenäosus maailmamajanduse kahanemiseks, kui pinged Ukraina pärast Venemaa ja USA ning Euroopa vahel suurenevad.

Kuid Krimmi kriis ei ole ainus, mis finantsturgudel muret tekitab. Endise USA kaitseministri Donald Rumsfeldi kasutusele võetud termini "teada teadmatu" tegurite hulka võib arvata ka valimisi arenevatel turgudel nagu Türgi, Süüria kodusõda ning kõnelused Iraani tuumaprogrammi üle.

Globaalsed investorid on seda kõike juba tähele pannud. Nende raha hulk enda portfellides on kõrgeim pärast 2012. aasta juulit, selgus paar nädalat tagasi Bank of America Merrill Lynchi läbi viidud uuringust, mis vaatles 241 fondi, kelle käsutuses on 636 miljardit dollarit.

Nüüdsest Allianzile peaökonomisti nõunikuna töötav Mohamed El-Erian ütles aga, et tema jääb enda maailmamajanduse kasvu prognoosi juurde. Tema sõnul on aga nüüd suurem võimalus selleks, et mingit kasvu kiirenemist ei tule.

Temaga nõustub ka Morgan Stanley peaökonomist Joachim Fels, kes oma 16. märtsi analüüsis märkis, et nende 3,4% kasvuprognoos on praegu kõikumas allapoole. Maailmamajandus kasvas 3% eelmine aasta.

Morgan Stanley sõnul tulenevad peamised riskid arenevatelt turgudelt, mis on põhjustatud valimistest tulenevast ebastabiilsusest. Selle tulemusel alandas pank arenevate turgude majanduskasvu prognoosi 0,3 protsendipunkti, 4,7%ni.

Suurim mure on aga endiselt Ukraina ja sellega kaasnev suur hulk erinevaid probleeme. "See tekitab teadmatust," kommenteeris 4,3 triljonit dollarit haldava BlackRocki investeerimisstrateeg Russ Koesterich. "Tegu võib olla pikaajalise probleemiga, mis ei lahene paari või kolme kuu möödudes."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. March 2014, 19:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing