Alyona Stadnik • 8. aprill 2014 kell 14:07

Ukraina elanikud: kardame sõda

Ukraina idaosas on viimastel päevadel olukord veelgi halvenenud, kokkupõrked on toimunud mitmes linnas ning kinni on peetud mitu aktivisti. Kohalike sõnul on olukord hull ning inimesed kardavad sõda.

"Hinnad poes on metsikud, kodudest on küte välja lülitatud, kõik meediakanalid on välja lülitatud ja valetatakse iga nurga peal," kirjeldas olukorda Harkivis elav Irina. Tema sõnul räägitakse uudistes, et Ukraina on võtnud vastu seaduse, et tahab riiki tuua NATO väed. Küsimusele, mida ukrainlased siis praegu taotlevad, vastas ta, et ka teiste linnade elanikud loobuksid Ukrainast.

"Esmaspäeval oli Harkivis, Luganskis ja Donetskis hullumaja. Harkivi omavalitsushoone pandi põlema, Maidanil põrkasid kokku kaks poolt, nende vahel politsei, kes ei tee mitte midagi. Ei tea, keda uskuda, aga kui tulistatakse, siis on kõikidest kahju," kirjeldab Harkivi oblastis Burlukis elav Jelena. "Maidanil on valitsus vahetunud, aga ikka ei sobi."

Jelena sõnul ei saa elanikud aga midagi teha, vaatavad telerist, mida seal näidatakse. "Inimestel, kes ei osale kokkupõrgetes, hakkab ka juba hirm. Me kardame sõda," tunnistab ta. Tema sõnul on raske olukorda kirjeldada. "Häid uudiseid on vähe ja kardame väga." Jelena isiklikult arvab, et ega Putin ole rumal, et alustab sõda. "Kui hinnata olukorda, siis ma arvan, et valimisi meil mais ei tule, aga eks aeg näitab," sõnas Jelena. Tema sõnul ei ole praeguse seisuga isegi kedagi valida.

Harkivi linnas elava Lidija sõnul on neil olukord suhteliselt halb, sest Venemaa piir on lähedal. "Sealt inimesed tulevad ja provotseerivad elanikke. Loodame, et kõik laabub," märkis ta.

Kokkupõrked on olnud viimastel päevadel Harkivis, Mõkolaivis, Donetskis ja Luganskis.

* Loos kõnelenud allikad on autori Ukrainas elavad sugulased ja tuttavad.

Hetkel kuum