Rainer Saad • 9. aprill 2014 kell 8:31

Rootsi kardabVene rünnakut

Rootsi kaitsepolitsei (Säpo) on väljendanud tõsist muret Venemaa suurenenud luuretegevuse pärast Skandinaavias, öeldes, et Venemaa valmistub sellega sõjaks.

Esmaspäeval toimunud pressikonverentsil ütles Rootsi kaitsepolitsei vastuluure peaanalüütik Wilhelm Unge, et suurim julgeolekuoht Rootsile on süvenev kriis Ida-Euroopas. „Kõige suurem oht, mida ma praegu näeme, on sõjaks valmistumine. Pole saladus, et Venemaa on sellega seotud,” ütles Unge, kelle sõnul valmistab see neile pisut muret, kirjutas Rootsi uudisteportaal The Local.

Unge sõnul on Venemaa luuretegevus kasvanud Ukraina ja Krimmi sündmuste tõttu. Seda tõlgendab Unge kui sõjaks valmistumist.

Säpo teatel on suurenenud Venemaa huvid Rootsi vastu ning seda näitavad ka õppelennud, kus Vene hävitajad on harjutanud Rootsi territooriumil asuvate sihtmärkide pommitamist.

Viimasel ajal on suurenenud ka Vene sõjaväeluure GRU aktiivsus, mis üritab Rootsis spioone värvata. „Selliseid asju ei tehta, kui ei ole tulevikus plaani rünnata. Venemaa on suurim luureagent Rootsis. Neid huvitab peaaegu kõik – poliitika, rahandus, tehnoloogia ja informatsioon sõjaväe kohta,” ütles Unge.

Hetkel kuum