Sirje Rank • 22. aprill 2014 kell 10:51

Vapaavuori: Soome vajab Venemaa investeeringuid

Tagasiastumisest teatanud Soome peaministri Jyrki Kataineni asemel Koonderakonna juhiks ja peaministriks pürgiv majandusminister Jan Vapaavuori ütles täna, et kapitalivaese riigina vajab Soome välisinvesteeringuid ka idast.

Vapaavuori viitas, et ehkki Soome kõrgub erinevate konkurentsiedetabelite eesotsas, jääb riik välismaistelt otseinvesteeringutelt ELi keskmisele alla. Sel põhjusel on valitsus teinud eraldi strateegia välisinvesteeringute riiki toomiseks, sihtides eelkõige investeeringuid USAst, Hiinast ja Venemaalt, kirjutas Kauppalehti.

Nii ei näe Vapaavuori probleemi ka Soome ja Venemaa tuumakoostöös. Seda enam, et juba 70nendatel aastatel kasutati Venemaa tehnoloogiat. "Asju tuleb vaadata pikas perspektiivis ja aru saada, et meie majandus on olnud ja on ka edaspidi sõltuv Venemaa investeeringutest nii sealt siia kui siit sinna," ütles ta.

Samas on Vapaavuori seda meelt, et Fennovoima uues tuumajaama projektis, kuhu Saksa E.ONi asemel tuli osanikuks Venemaa Rosatom, peaks soomlastel olema siiski märkimisväärne enamusosalus. "50,2% on liiga vähe," ütles Vapaavuori.

Hetkel kuum