• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Talgre: ei viitsi kive seina laduda

  Täna Harju Elektri nõukogu liikme kohalt lahkunud Harju KEKi tegevjuht Madis Talgre ütles, et pani 15 aastat peetud ameti maha, kuna kõik eesmärgid said täidetud ja põnevus sai otsa.

  Äripäevale antud intervjuus selgitab Tallinna börsil 334 863 euro väärtuses aktsiaid omav ja nõnda ülinapilt tänavusest Investorite TOPist välja jäänud väikeinvestor, et enim usaldab ta Ekspress Grupi ja Harju Elektri aktsiaid, samal ajal kui näiteks Pro Kapitalist ja Skanost soovitab ta ringiga mööda käia.
  Meedias vilksas, et Teie nõukogust lahkumise põhjus oli rahulolematus madalate dividendidega?
  Oh ei! Keegi saalis küsis (aktsionäride üldkoosolekul – toim) ja siis ma niisama  lõõpisin. Kuni 2007. aastani dividendid kasvasid kogu aeg ja siis kukkusid. Siis ma viskasin sellise pirni, et niikaua kui oli Lembit (kontserni Harju KEK nõukogu endine esimees Lembit Kirsme – toim) olemas, oli ta ainuke vend, kes suutis läbi rääkida ja dividende juurde küsida. Pärast seda, kurat, mina selle jamaga hakkama ei saanud. Ma ei uskunud kunagi, et ma ühes kohas viitsin nii kaua jamada. Kõik rekordid said löödud ja kõik asjad tehtud. Olen rohkem selline vend, kes ei viitsi kive seina laduda. Astusin tagasi ja nüüd loodan, et tuleb heade geenidega Aare Kirsme ja tõus jätkub. Harju Elekter on hoidnud stabiilset tõusu. Olen alati selle poolt, et kui raha on üle ja häid mõtteid pole, tuleb omanikutulu välja maksta. Pooldan stabiilsust. Harju Elekter on korralik pensionifondide aktsia, aga ma pole siiani aru saanud, miks pensionifondid seda ei osta.
  Kas praegu on ettevõttel head mõtted otsas?
  Arvan, et ei ole. Lõõpisin PKC Groupi poole pealt ka, et Harju Elekter on ikka kuradi firma – 60 miljonit omakapitali ja 30 miljonit on meil Soomes PKCs (PKC Group – toim). Pole normaalne, et nende aktsia on nii lollilt tõusnud, ja üldse sotti ei saanud, mis toimub. Aga noh, Palla (Harju Elektri nõukogu liige Endel Palla – toim) on varem ka kuldkalakesi püüdnud. Lõpuks saime nii kaugele, et müüsime 200 000 aktsiat nädala alguses maha ja arvan, et korraliku hinnaga. Kui vaadata PKC tulemusi, siis aktsiahind ei saa nii kallis olla.
  Juttu on olnud Harju Elektri laienemisest Soome ja et läbirääkimisi peetakse Soome suurima komplektalajaama valmistajaga Finnkumu Oy.
  Kõvad vennad, kui suudavad selle tehingu ära teha. Läbirääkimised käivad, eellepingule kirjutati alla, firma nimi on kirjas. Kõik sõltub hinnast ja loodan, et seal suudetakse kompromiss leida.
  Kuidas hindate ettevõtte viimaseid tulemusi – müügitulu oli esimeses kvartalis 15% võrra väiksem kui aasta eest ja pettis analüütikute ootusi.
  2013. aasta läks väga hästi. Aasta alguse osas mina ka ei pabista. Käibest ei ole ma kunagi midagi pidanud, peaasi, et kasumit teenitakse.
  Enda aktsiaid Te niisiis maha ei müü?
  Selle hinna juures ma oleks neid ammu juurde ostnud, ja ainult ostaks. Aga mul olid keeluperioodid ja kord, kui tahtsin Harju KEKiga osta 5000 aktsiat, panin orderi välja ja päeva jooksul ei jälginud. Saad oma 5000 kätte ja annad börsile teada, et ostsin ja siis Finantsinspektsioon ütleb, et sellist tehingut pole olnudki. On 10–15 tehingut ja siis pead kõigi kohta eraldi teate tegema, et ostsid aktsiaid. Harju KEK pole kunagi ostnud aktsiaid saja kaupa. Nüüd ma ei teagi, kas tohin või ei tohi orderit välja panna. Igal juhul soovitan kõigil investoritel neid osta ja nad ei kahetse.
  Teil oli ka Skanos osalus, nüüd olete selle likvideerinud.
  Mul oli siis, kui see oli veel Viisnurk. Kui firma läks kaheks, jäi mul 1000 aktsiat kätte. Eelmisel aastal ajasid nad Skano omakapitali taevasse, aga raha ei teeninud, ja siis ma müüsin maha ära. Aga Trigonisse (Trigon Property Development – Pärnu linnas asuv 35 hektari suurune maatükk – toim) olen küll investeerinud ja no kurat, kui 5 eurot ruutmeetri eest müüakse maad Pärnus sellise koha peal, siis loomulikult ostan.
  Skano ongi üks vähestest Tallinna börsi ettevõtetest, kuhu Te investeerinud pole.
  Neid on ikka natuke veel. Mul pole Arcot, Baltikat, Nordeconi ja Olympicut. Täna ma arvan, et Ekspress Grupp on väga hea investeering. Aga on ka sellised ettevõtted nagu Pro Kapital, millest ei saa üldse sotti – kindlalt ei puutu. Tallinna Vesi on jällegi liiga kallis ja sõltub riigist. Skanot ka ei osta ja üldse ei saa aru, miks investorid seda hoiavad.
   
  Mis on mis?
  Madis Talgre investeeringud eraisikuna Tallinna börsil:
  Ettevõte ja aktsiaosalus eurodes.
  Ekspress Grupp 36 000 
  Harju Elekter 89 600 
  Järvevana 13 640 
  Merko Ehitus 19 325 
  Premia Foods 7 620 
  Silvano Fashion Group 3 620 
  Tallink Grupp 86 558 
  Tallinna Kaubamaja 2 500 
  Trigon Property Development 76 000 
  Kokku 334 863
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.