Tulumaksuvaba määr suureneb

Eliisa Matsalu 01. juuli 2014, 13:47

Riigikogu võttis vastu tulumaksu-, sotsiaalmaksu- ja Eesti Kultuurkapitali seaduse muutmise seaduse, mis suurendab maksuvaba tulu määra.

Täna erakorralisel istungil vastu võetud seaduse muudatus korrastab tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja koostamise põhimõtteid ja korda. Seadus suurendab maksuvaba tulu määra, defineerib stipendiumi mõiste ja määratleb, millal ja kellele mis ulatuses võib stipendiumi maksta.

Seaduse vastuvõtmisega muudetakse ka Eesti Kultuurkapitali seadust eesmärgiga tagada kultuurkapitali makstavate toetuste tulumaksuvabastus. Kultuurkapitali nõukogule määratakse volitus kinnitada kultuurkapitali makstavate preemiate, stipendiumide ja toetuste maksmise alused.

Seaduse muudatus võeti riigikogus vastu 56 poolthäälega, vastu oli 16 saadikut. Seaduse vastuvõtmist toetasid Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid, vastu olid Keskerakonna ja Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioonid.

Reformierakonna fraktsiooni esindaja Aivar Sõerd märkis, et tulumaksuseaduse muudatuse suurem eesmärk on madalamapalgaliste maksukoormuse ja üldise tööjõu maksukoormuse vähendamine, seda maksuvaba tulumäära suurendamise kaudu 144 eurolt 154 euroni kuus.

Sõerd lisas, et peale tulumaksuvaba miinimumi tõusule langeb järgmisest aastast ka tulumaks seniselt 21%-lt 20%-le. Tema sõnul vähendavad need sammud ühtlasi ettevõtete tööjõu maksukoormust. "Tuleb arvestada sellega, et ettevõtted peavad töötajate palgakasvu rahastama ka kasumimarginaali ja hindade tõstmise kaudu, pealegi eksportivate ettevõtete võimalus hindu tõsta on väliskonkurentsi tõttu piiratud," ütles ta.

Sõerd märkis, et tulumaksuvaba miinimumi tõstmine ning tulumaksumäära ja töötuskindlustusmakse alandamine vähendavad ettevõtete tööjõukulu. "1000 euro suuruse palga ehk keskmise palga lähedase palga saajatele tähendab see ühtlasi 170 lisaeurot aastas," ütles endine rahandusminiser. Ta lisas, et peale reaalpalga kasvu parandavad need sammud ka majapidamiste olukorda, samuti elavdavad ühtlasi ka sisetarbimist.

Sõerd lausus, et ka pensionäride täiendav tulumaksuvabastus suureneb 210 eurolt 220 eurole kuus. "Sisetarbimise kasv aitab omakorda saavutada majanduskasvu taastumist. Tööjõumaksude ja tulumaksu langetamine tasandab ettevõtete tööjõukulude kasvamist ja parandab nende konkurentsivõimet," rääkis ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. July 2014, 13:47

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing