Sirje Rank • 21. juuli 2014 kell 10:02

Putin Lääne surve all

Venemaa president Vladimir Putin tõrjub USA ja Euroopa vihatormi Venemaa väidetava rolli üle Malaisia reisilennuki allatulistamises.

"Keegi ei peaks ja kellelgi ei ole õigus kasutada seda tragöödiat isiklike poliitiliste ambitsioonide saavutamiseks," ütles Putin, Kremli veebilehele üles pandud videos. Eelnevalt oli Putin pidanud mitmeid telefonivestlusi maailma riikide valitsusjuhtidega. "Sellised sündmused peaksid liitma, mitte inimeste vahele kiilu ajama," vahendas Bloomberg.

Putin süüdistas lennuki allakukkumises taas konflikti Ukrainas ja nõudis rahvusvahelistele ekspertidele, kelle uurimistööd relvastatud separatistid on takistanud, tõketeta juurdepääsu õnnetuspaigale. Putin ütles, et Venemaa teeb kõik, et leida läbirääkimiste abil Ukraina konfliktile lahendus.

Venemaa börsiindeks Micex oli täna kuuendat päeva languses, kuna eeldatakse, et lääneriigid kehtestavad Venemaa suhtes karmimad sanktsioonid. Kell pool kaks Moskva aja järgi oli Micex langenud 1,3%. Gazpromi aktsia kurss langes 1,8%. 2027. a maksmisele tulevate rublavõlakirjade tootlus kerkis 12 baaspunkti võrra 9,16%-le. Rubla tugevnes dollari suhtes 0,1% 35,1060 rublale, vahendas Bloomberg.

Venemaa ekspordifirmad on turul aktiivselt valuutat müümas, ütles ING Groepi maakler Pavel Demetšik.

"Putinil tuleb kas separatistide toetamine lõpetada või riskida karmimate sanktsioonidega," ütles Moskva R&B Investment Fund Ltd investeeringute juht Andrei Vaševnik. "Kui kehtestatakse uued sanktsioonid, löövad need ilmselt Venemaa suurimate firmade pihta."

Kolmandat päeva languses Rosnefti aktsia odavnes 1,4% ja sama palju odavnes Novateki aktsia, mis on neljandat päeva languses. Mõlemad firmad on läinud nädalast USA sanktsioonide all.

Hetkel kuum