Mait Kraun • 22. august 2014 kell 14:00

Ole valmis oma tolmuimeja aknast välja viskama

Eelmisel aastal furoori ja vaidlusi tekitanud määrus on taas meediaväljaannete pealkirju vallutamas ning paljud inimesed on jälle ärritunud.

Euroopa Liidu määrus keskendub tolmuimejatele – üle 1600vatiste masinate tootmine ja importimine keelatakse ja määruse täitmise tähtaeg on 1. september 2014. 2017. aasta septembriks langeb lubatud võimsus lausa 900 vatini.

EL põhjendab oma tegevust sellega, et kodumajapidamistes on palju tolmuimejaid, mis kasutavad liiga palju energiat, on ebaefektiivsed, paiskavad palju tolmu ja teevad kõrvulukustavat müra.

Euroopa Parlamendi liige Louise Bourse hoiatab, et määrus tekitab palju segadust ning inimesi sunnitakse sisulise põhjuseta oma tolmuimejast loobuma. „Seda tehakse kliimamuutustega võitlemiseks. Reaalsus on aga see, et määrus ei aita ja teeb inimeste elu lihtsalt raskemaks,“ ütles Bourse. Samas mainis Bourse, et probleem on tegelikult tolmulestad ja suur hulk astmahaigeid.

Määrus tekitas rahulolematust juba eelmisel suvel, kuid seoses määruse jõustumisega järgmise kuu alguses on süttinud uus paanika. Nimelt kirjutas neljapäeval üks Briti tarbijate grupp: „Parem minge ja otsige omale unistuste tolmuimeja, sest meie seitsmest kõige kõrgemalt hinnatud mudelist viit varsti enam müüa ei saa.“ Väljaande Daily Mail lugu meelitas sadu kommentaatoreid, kes olid määruse peale tulivihased.

„Mis õigus on Euroopa Komisjonil meile öelda, mida me võime kasutada ja mida mitte?“ ütles Briti parlamendisaadik Bours. „Need näotud bürokraadid piiravad järjest enam iga valikut, mida me teeme.“

Hetkel kuum