Tartumaa puidutöötleja: meie trump on ambitsioonikas tiim

15. oktoober 2014, 13:15
Tartumaa TOPi edukas ettevõte, puidutöötleja Ha Serv OÜ kasvatas mullu käivet 15% võrra.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141015/NEWS/141019796/AR/0/AR-141019796.jpg

Töökas ja ambitsioonikas töötajaskond aitab kasvada, leiab Tartumaa puidutöötlemisfirma Ha Serv juht Marko Kevvai. Ettevõte kasvatas mullu käivet 12% võrra ning duubeldas kasumi.

Kiire areng kergitas firma maakonnas mulluselt 47. kohalt kolmandaks. "Meil on väga töökas kollektiiv," kommenteeris Kevvai. "Head meeskonda iseloomustavad töökus ja ambitsioonikus."

Küsimustele vastab Marko Kevvai.

Kuidas teie eelmise aasta kiire tõus tuli?
Meil on õnnestunud lepinguliste ja pikaajaliste klienditega koostöö viia sellisele tasemele, et oleme vastastikku aktiivsed ja lojaalsed ning püüame pidevalt edasi liikuda ja areneda. Teiste sõnadega tähendab see seda, et kasvatame mahtu ja suurendame tootevalikut, et luua võimalusi käibekasvuks. Oleme teinud ka palju tööd, et leida kliente meie jaoks uutel turgudel.

Mainisite olulisena kliendisuhteid. Kas te pigem süvendate pikaajalisi kliendisuhteid või vaatate ka uute klientide suunas?
Tegemist on siiski müügiprotsessiga. Mitte et me valiksime kliente, vaid hea müügitöö tulemusena on kliendisuhted jõudnud tasemele, et mõlemalt poolt on huvi. Loomulikult vaatame ka uute ja potentsiaalsete klientide suunas.

Mis on teie hinnangul teie ettevõtte edu pant?
Kahtlemata on üheks suuremaks edu pandiks meeskond. Julgen öelda, et meil on väga hea ja töökas kollektiiv. Head meeskonda iseloomustavad töökus ja ambitsioonikus. Just need omadused aitavad edule kaasa.

Mida erinevat võrreldes oma maakonna teiste ettevõtetega teete?
Usun, et suures pildis me ei tee midagi väga erinevat võrreldes teiste ettevõtetega. Pigem on küsimus selles, et igal ettevõttel on eripärad ja nüansid, mida erinevalt tehakse. Nagu juba öeldud, siis meie meeskond julgeb püstitada kõrgeid eesmärke ning olla ambitsioonikas.

Kui me intervjuud kokku leppisime, ütlesite, et teil on väga kiire. Sellest lähtuvalt küsin ka, et missugused on teie tuleva aasta plaanid ning kas kavandate suuremaid muudatusi?
Üldiselt oleme plaane alati püüdnud teha etteulatuvalt. Muudatusi teeme siis, kui selleks on reaalne vajadus. Ettevõtte üldisest aspektist võin öelda, et plaanis on investeeringud nii seadmetesse kui infrastruktuuri. Mis puutub müügiprotsessi ja turgudesse, siis on muudatused seotud pigem edasimüüjatega ning nendega seotud protsessidega. Oluline on tagada ettevõttele pidev areng.

Kuidas Ha Servil tänavu läheb?
Esimese poolaastaga oleme väga rahul. Teine poolaasta algas veidi tagasihoidlikumalt, kuid kindlasti püüame aasta lõpetada parima tulemusega.

Mis tegi esimese poolaasta heaks?
Meil on aastast aastasse olnud nii, et esimesel poolel on nii-öelda hooaeg ning ka müügi mõttes aktiivne aeg. Teine poolaasta on pigem rahulikum, sõlmime uusi lepinguid ning valmistame ette uut hooaega.

Ettevõtte majandusaasta aruandes olete maininud, et müüte ka Aserbaidžaani ja Ukrainasse. Kui uued turud need teile on?
Need on meie jaoks uued turud, kuid oleme tänaseni peamiselt keskendunud siiski Euroopa turgudele, kus me oleme oma kliendisuhteid püüdnud laiendada ja rohkem müüa.

Kas ja kuidas mõjutavad Ukraina sündmused teie ettevõtte tegemisi?
Kindlasti on mõjutanud olukord Ukrainas meie koostööpartnerite tööd, ja üsna oluliselt. Meile on oluline iga klient ning loodame igati olukorra stabiliseerumisele, et saaksime tööd jätkata. Ha Servi jaoks on Ukraina turg olnud pigem uus ja kasvav ning kogukäibe osas on Ukrainasse müük siiski väga väike osa.

Kas te pigem plaanitegi olla rohkem Euroopas või vaatate ka kolmandate riikide poole?
Me pole otseselt võtnud eesmärgiks riike, kuhu tahaksime müüa. Pigem oleme sihikule võtnud kliendisuhted. Me ei tee vahet, kus riigis edasimüüja või koostööpartner asub, põhiline on hea kliendisuhe. Kui on hea partner, siis pole välistatud, et müüme ka edukalt kolmandatesse riikidesse.

Kuidas rohkem müüa?

Vastab Ha Serv OÜ juhataja Marko Kevvai: Oleme püüdnud kaasata müügitöösse kogu meeskonna ning väärtustame häid ettevõttesiseseid suhteid. Müügitöösse saavad panustada erinevate osakondade inimesed ehk kaasame kõiki töötajaid. Oluline on ka hea sisekommunikatsioon, mis loob hea keskkonna headeks ideedeks.

Kolm nädalat maakondade paremaid

Maakonna TOPid ilmuvad Äripäevas

13. okt - Harjumaa TOP
14. okt - Hiiumaa-Saaremaa TOP
15. okt - Tartumaa TOP
16. okt - Järvamaa TOP
17. okt - Jõgevamaa TOP

20. okt - Läänemaa TOP
21. okt - Raplamaa TOP
22. okt - Pärnumaa TOP
23. okt - Põlvamaa TOP
24. okt - Valgamaa TOP

27. okt - Viljandimaa TOP
28. okt - Võrumaa TOP
29. okt - Ida-Virumaa TOP
30. okt - Lääne-Virumaa TOP
31. okt - Maakonna TOPide TOP ehk maakondade edukaim firma

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. October 2014, 13:54
Otsi:

Ava täpsem otsing