Pille Ivask • 10. november 2014
Jaga lugu:

Lõviosa katalaanidest tahab iseseisvust

Kataloonia iseseisvuse pooldajad.  Foto: epa

Enam kui kaks miljonit katalaani eirasid pühapäeval Hispaania konstitutsioonikohtu otsust rahvahääletus ära jätta ning hääletasid sümboolsel rahvahääletusel iseseisvuse poolt, kirjutab Wall Street Journal.

Hääletamine oli mittesiduv ning seega oli sellel ka vähe rahvusvahelist tõsiseltvõetavust. Hoolimata legaalsetest ja logistilistest takistustest osutasid katalaanid aga kõrgele poolthäälte protsendile ning soovivad endiselt läbi viia referendumit, millega otsustataks, kas Kataloonia on osa Hispaaniast või ei.

„Me oleme teeninud selle õiguse,“ ütles katalaanide liider Artur Mas pärast seda, kui tema hääl oli valimiskasti potsatanud. Kataloonia valitsus ütles, et hääletamas käis umbes 2,25 miljonit inimest. Regioonis on umbes kuus miljonit hääleõiguslikku kodanikku.

Hääletussedelil oli kaks küsimust: kas Kataloonia peaks olema riik ning kas Kataloonia peaks olema iseseisev riik. Esialgsetest valimistulemustest selgus, et 80,7% vastanutest hääletas mõlema küsimuse poolt, 10,1% hääletas esimese küsimuse poolt ja teise vastu ning 4,5% vastas eitavalt mõlemale küsimusele. Ülejäänud valimissedelid olid tühjad.

Valimistulemused aga ei kõigutanud Madridis asuvat valitsust ning jätkuvalt ollakse referendumi vastu. 

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum