• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suurimad saastajad USA ja Hiina kärbivad heitmeid

  Tehas Hiinas.Foto: Scanpix/Reuters

  Maailma suurimad kliima soojenemist põhjustavate kasvuhoonegaaside tekitajad USA ja Hiina teatasid tuleval aastal toimuvate globaalsete kliimakõneluste eel plaanist heitmeid vähendada.

  Hiina jaoks on USA presidendi Barack Obama ja Hiina presidendi Xi Jinpingi kohtumisel avalikustatud plaan üldse esimene kord heitmeid piirata, vahendab agentuur Bloomberg.
  Nii sekundeerivad USA ja Hiina Euroopa Liidu sel sügisel kokku lepitud plaanidele heitmete vähendamiseks, mis peaks kaasa aitama tuleval aastal Pariisis uue kliimaleppe sõlmimisele.  
  „See on suur teetähis USA ja Hiina suhetes,“ ütles Obama presidentide ühisel pressikonverentsil. USA ja Hiina kokku emiteerivad enam kui kolmandiku kliima soojenemist põhjustavatest kasvuhoonegaasidest. Obama sõnul on sel põhjusel USAl ja Hiinal eriline vastutus, et aidata võitlust kliima soojenemisega edasi.
  Obama seadis USA jaoks uueks eesmärgiks vähendada heitmeid 26-28% 2005. aaasta tasemest aastaks 2025. USA praegune siht on vähendada heitmeid aastaks 2020 17% võrra 2005. a tasemest.
  Xi seadis eesmärgiks, et aastaks 2030 hakkab ka Hiina heitmeid piirama, mis seni on aasta aastalt järjest kasvanud. Hiina on maailma suurim kliima soojenemist põhjustavate kasvuhoonegaaside emiteerija. Hiina võttis ühtlasi eesmärgi suurendada mittefossiilsete energiaallikate osas energia tootmises aastaks 2030 ca 20%-le. 
  „See on kriitilise tähtsusega,“ kommenteeris tehingut Martijn Wilder, Baker & McKenzie globaalsete keskkonnaturgude juht. „Tegemist on suurte emiteerijatega ja need on väga agressiivsed eesmärgid.“
  Ühelgi teisel riigil ei ole globaalsetele kliimasihtidele suuremat mõju kui neil kahel.
  Tegemist on kahe suurima majandusruumiga, mis määravad, kuidas turg investeerib. Samuti on nii USA kui Hiina olnud globaalsetel kliimakõneluste ajaloos kaks kõige keerulisemat osalejat.
  „See, et nad tulevad välja ja teatavad, et on valmis tegema suuri kärpeid, on mõjus signaal ülejäänud maailmale,“ ütles Wilder. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: rahandusminister viskab krüptobeebi koos vanniveega välja
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo Lextal partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo Lextal partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
USA jaemüük kasvas ootamatult
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Intervjuu Prantsuse kaubandusministriga: Euroopa Liit peab tooma tööstused tagasi koju
Euroopa Liidu liikmesriikide majandused peavad mitte üksnes taastama pandeemia-eelse kasvujõu, vaid väljuma globaalsest viiruskriisist rohelisema ja iseseisvamana. See aga tähendab, et ka kaubandussuhted tuleb kriitilise pilguga üle vaadata.
Euroopa Liidu liikmesriikide majandused peavad mitte üksnes taastama pandeemia-eelse kasvujõu, vaid väljuma globaalsest viiruskriisist rohelisema ja iseseisvamana. See aga tähendab, et ka kaubandussuhted tuleb kriitilise pilguga üle vaadata.