Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Aasta ehituses: vähenenud riigitellimus ja roheline mõtteviis

    Energiasäästlike ärihoonete tulekust annab märku Navigatori büroohoone. Foto: Raul Mee

    Aasta märksõna ehituses on olnud Euroopa ­Liidu uus rahastamisperiood, mis on vähendanud investeeringuid ja riigihankeid. Kuna riigi nõudlus on madal ja riigitellimus vähenenud, keskendusid ehitajad eelkõige eratellijale ja uutele ärisegmentidele.

    Erakinnisvara ehitustrend näitab tõusu, ent riigi tellimuste äralangemist see päris ära ei kata. Rahvusvahelised ehitushiiud NCC Ehitus ja Skanska lahkuvad. Turule jäävaid kohalikke ettevõtteid see ei rõõmusta, sest uute asemele tekib uusi, väiksemaid ja kehvema teadmistepagasiga konkurente, mis üldist taset põhja kisub, kirjutab 17. detsembri Äripäev ehituse rubriigis.
    Jätkuvalt vaieldakse, kas kehva tulemuse eest peaks vastutust kandma projekteerija või ehitaja ning kuidas pääseda taagast, mis kaasneb hangete madalaima pakkumise valimisega.Esimesi arglikke samme tehakse liginullenergiahoonete ehitamises – riigisektori uusehitised peavad viie ja eraettevõtted kaheksa aasta pärast täitma uusi energiatõhususe miinimumnõudeid –, ent paljud ei pea õigeaegset üleminekut  2019. aastal realistlikuks.Äripäev teeb kokkuvõtte sündmustest, mis sel aastal meie ehitusrubriigis kajastust leidsid.
    Ehitajate kindlustunne madalseisus
    Euroopa Liidu abirahade vähenemine tõi Eesti ehitussektori kindlustunde 2010. aasta teise poole tasemele, näitas jaanuaris Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) kindlustunde indikaator.EKI direktori Marje Josingu teatel nimetas 73% ettevõtjaid olulisimaks käibe kasvu takistavaks teguriks vähest nõudlust. TREV-2 Grupi juhatuse esimehe Erki Mölderi sõnul oli ehitus­sektori kindlustunde madala taseme põhjus eurorahade vähenemine, kuid nõudlust pärssis ka nõrkus nii riigi- kui ka erasektoris. Mölder prognoosis turul tegutsevate ettevõtete arvu vähenemist ja väiksema mahuga kohanemist.
    PR Betooni suurosanik ja juht Peep Roosmann märkis, et riik võiks rohkem panustada ehitusse, aga ehitajaid on teisalt ka liiga palju.
    Nordecon ASi juhatuse esimees Jaano Vink ei pooldanud riiklikule abile lootmist, vaid soovis näha rohkem iseseisvat mudelit. Vink soovitas vaadata ettevõtetel ressursse rohkem seestpoolt, sest varem või hiljem  väheneb või kaob Euroopa ­Liidu abirahade hulk ehitussektorile lõplikult.
    Kallis ehitushind ei valmista ehitajatele probleemi
    Veebruaris toimunud Äripäeva kinnisvarakonverentsil rääkis Arco Vara juht Tarmo Sild, et Eestis maksab korteriarenduses ruutmeetri ehitamine  700–1000 eurot. See on kolm-neli korda rohkem Arco Vara Bulgaaria arendusest, kuigi sealne kvaliteet on Eestiga võrreldav.Kui Arco Vara juhile terendasid Eesti kõrges ja pidevalt kallinevas ehituse hinnas ohumärgid, pidasid teised ehitusfirmad hinnataset õigustatuks.
    “Mina Tarmo Silla väitega ei nõustu, ehitushinnad ei ole tegelikult probleem. Pigem tekitabki see muret Arco Vara sugustele firmadele, sest nad ei saa praeguste hindade juures suuri kasumeid teenida,” märkis Mapri Ehituse omanik Margus Väärsi, kelle sõnul hinnad viimasel ajal pigem ei ole muutunud.
    Väärsi sõnul ei olegi 40 protsenti kasumit normaalne, vanasti oli see Eestis jabur ning mujal maailmas ei ole arenduskasumid üle 20–30 protsendi olnudki.
    Energiasäästlikud ärihooned
    Tallinnas avati energiasäästlik Navigatori büroomaja, millel on LEED Gold sertifikaat. Maja ehitust juhtinud investeerimisfirma Capital Milli arendusjuht Tanel Samuel rääkis, et läbi hakkab saama nii-öelda klaaskuubikute aeg, kus maast laeni on ainult klaas. Uute hoonete rajamisel lähtutakse üha rohkem energiasäästlikusest.
    Navigator ei olnud sugugi ainus energiasäästlik hoone, tänapäevase säästliku terminali avas ka Eesti üks kiiremini kasvavaid logistikafirmasid Logistika Pluss. Lisaks lähtutakse keskkonnasõbralikkusest ja energiasäästlikusest Ülemiste City tehnoloogialinnakusse rajatavates büroomajades.
    Ökoehitus liigub ka kontoritesse
    Viimastel aastatel on mitu ehitusfirmat proovinud ökoehitust.Ehkki üldjuhul on ökoehitusettevõtete kliendid eraisikud, leidub ka erandeid ning mõnikord tahab loodussõbralikku ehitust oma kontoris näha ka ettevõtja, olgu siis büroopindade renoveerimisel või väljaehitamisel.
    Tõsi küll, esialgu on keskkonnasõbralikkusele, energiasäästlikkusele ja bioenergeetilisele lähenemisele rõhuv stiil esindatud rohkem kodukontorites, mitte suurtes büroohoonetes.
    Parim betoonehitis
    Betooniühing kuulutas märtsis eelmise aasta betoonehitiseks Ülemiste liiklus­sõlme. Sõlme keerukaim osa on 680meetrine sõiduteetunnel, millest 320 meetrit on maa-alust suletud osa.Tunneli ehitus nõudis töötamist kõrge pinnavee taseme tsoonis ning kõige sügavamas kohas mindi ligi 16 meetrit allapoole Ülemiste järve pinda. Liiklussõlme oluline osa on ka 150meetrine viadukt.Aprillis valiti aasta ehitus­inseneriks Tiit Joost, kes sai tiitli just Ülemiste liiklussõlme ehituse eduka juhtimise eest.
    Kas Rootsis terendab uus tööpõld?
    Augustis teatas Rootsi, et alustab hiiglasuure riikliku ehitusprogrammiga. Eesti peatöövõtufirmade invasiooni Skandinaaviasse ei juhtunud, peamiselt heade suhete pärast Soomega – sinna on tee sisse käidud ning Soome on Eestile nii kultuuriliselt, keeleliselt kui ka geograafiliselt lähemal.
    Takistuseks sai ka ehitusinseneride passiivsus, mis ei toeta ehitustööde täisteenuste importi, lisaks on enamikul Eesti firmadest selleks liiga vähe raha. Ehitusfirmade sõnul ei ole Eesti töö­mehed enam Skandinaavias odavtööjõud, selle koha on hõivanud lätlased, ukrainlased, bulgaarlased ja teised, kes on nõus tegema tööd väikese tasu eest ja elama kitsastes oludes.Soome ehitusliidu juht Matti Harjuniem märkis siiski, et eestlased küsivad töö eest liiga vähe raha. “On kurb näha töötajaid, kui sa tead, et nad ei saa oma töö eest piisavalt palka,” ütles ta.
    Rohemärgistamine veel lapsekingades
    Sertifitseerimine võiks teha kvaliteetsed ja säästlikud hooned  igapäevaseks, paraku pole Eestis ühtset süsteemi. Klient on seetõttu olukorras, kus tal ­pole ehitise kvaliteedi kohta mingeid garantiisid.
    Standardiseerimise turg on välja kujunemata ja pole üht kindalt süsteemi. Lisaks on nõuded hoonetele ajas muutunud. Kui mõnele hoonele on paari aasta eest omistatud energiamärgis A, oleks praegu tegemist B või C energiaklassiga,Osapooled on ühel meelel, et vana­moodi ehitada ei saa ning enne ja pärast kriisi ehitatud hooned erinevad palju. Kuigi energiatõhususele pööratakse suurt tähelepanu, näitavad Tallinna Tehnikaülikooli uuringud,  et praegused energiamärgised ei ole usaldusväärsed.
    Euroopa surub peale liginullenergiamaju
    Viie aasta pärast peavad riigisektori uusehitised täitma uusi energiatõhususe miinimumnõudeid, eraettevõtted kaheksa aasta pärast. Ettevalmistused üleminekuks on alanud.Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) energiatõhususe valdkonna juhi Allan Hani sõnul on RKAS teinud pikalt eeltööd, et olla valmis liginullenergiahoonete rajamiseks. Üldiselt hindab ta väljavaateid heaks. Ühe olulise sammuna on lisatud energiatõhususe kriteeriumid RKASe poolt korraldatavatele arhitektuurikonkurssidele.
    Üldise probleemina toovad paljud valdkonnaga seotud tootjad ja projekteerijad välja, et kuigi seadus rakendub esimestele projektidele juba 2019. aastast, ei ole piisavat arvu valmisehitisi, mille peal seiret saaks läbi viia ja uute normide ning tehnoloogiate mõjusid hinnata. Samuti jääb puudu tellijapoolsest tahtest.
    TTÜ möödunud aastal rajatud Eesti esimene liginullenergia-testmaja pakub esimesi tulemusi ülimalt energiatõhusa hoone hinnast ja mõttekusest, projekteeritakse ka esimesi avalikke hooneid, näiteks esimest liginullenergia koolihoonet Põlvasse.Tartu Ülikooli energiatõhusa ehituse tuumiklabori juhataja Tõnu Mauring ütles, et praegune vähene arendustegevus on omamoodi arusaadav, kuna liginullenergiahoonete puhul on käigus tõepoolest palju uut. 2019. aastaks liginullenergiahoonetele üle minekut Mauring kuigi realistlikuks ei pea, kuna Eestis on selleks liialt vähe kogemust ja arendustegevust.
    Suurimad lahkuvad
    Selle aastaga lõpetavad Eestis tegevuse ­Skanska ja NCC Ehitus. Konkurentide hinnangul ei suudagi nii suured ettevõtted siinsel turul vastu pidada. Tugevate konkurentide lahkumine kohalikke ettevõtteid ei rõõmusta, ka ei tee see samm turgu kuidagi lahedamaks – ühe suure ettevõtte asemele tekib mitu väiksemat konkurenti.“Pigem olgu üks suur ja tugev kui kolm väikest, mistõttu on kohe rohkem konkurente ja tase kehvem. Üksiküritajatel pole piisavalt kapitali. Kui rahavoog kannatab, on firma raskustes nii partnerite kui ka tellija ees. Sellistel organisatsioonidel on küll madalad kulud, kuid pole pädevaid spetsialiste. Tihti saadakse sellistes organisatsioonides tööd osavalt lobistades, mis on otseselt tellija arvel,” ütles Kaamos Ehitus OÜ tegevjuht Kaupo Koitla.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Põhjamaade Notre Dame: Kopenhaageni börsihoone tulekahju šokeerib Taanit
Teisipäeval, renoveerimistööde käigus, süttis 1625. aastal ehitatud Kopenhaageni börsihoone. Kohalikud jälgivad pisarsilmi, kuidas ajalooline ehitis tules hävib.
Teisipäeval, renoveerimistööde käigus, süttis 1625. aastal ehitatud Kopenhaageni börsihoone. Kohalikud jälgivad pisarsilmi, kuidas ajalooline ehitis tules hävib.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Advokaadibüroo Lextal muudab nime
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.