Harry Tuul • 23. märts 2015 kell 9:45

Musta nimekirja kantud Venemaa Raudteed juht Vladimir Jakunin käis Lätis peol

Venemaa Raudteed juht Vladimir Jakunin käis Lätis peol  Foto: epa

USAs musta nimekirja kantud Venemaa Raudteede juht Vladimir Jakunin käis eelmisel nädalal Lätis oma kolleegi Ugis Magonise 50. sünnipäevapeol, paljastas Läti telekanali LTV saade „De facto“.

Läti Raudtee juhi Magonise sünnipäevapidu peeti ajaloolises Rundale lossis ning seda kroonis uhke ilutulestik. Külaliste hulgas olid prominendid nagu majandusminister Dana Reizniece-Ozola, transpordiminister Anrijs Matiss ning endine välis- ja transpordiminister Aivis Ronis.

Kuid kõige enam köitis tähelepanu Jakunin, kellele on muuhulgas kehtestatud USAsse sissesõidukeeld seoses Venemaa invasiooniga Ukrainasse. Putinile lähedane endine KGBlane juhib lisaks raudteefirmale ka organisatsiooni Russki Mir, mis mängib võtmerolli Venemaa propagandistlikus kaasmaalaspoliitikas.

Asjaosalised selgitasid saates "De facto", et ei näe Jakunini külaskäigus probleemi, sest talle ei kehti Euroopa Liidu poolt ühtegi keeldu. Samas just Läti poliitikute ja diplomaatide vastuseisu tõttu jäeti Euroopa Liidu mustast nimekirjast välja ettevõte Venemaa Raudteed ja selle juht.

Jakunin on Balti riikides väga mõjukas. Lisaks lähedastele sidemetele Magonisega on teda seostatud ka Eestis Keskerakonna rahastamisega.

Lisaks Jakuninile osalesid peol ka kõrged Venemaa Raudteede ametnikud Boriss Lapidus ja Salman Babajev.

Jakunin määrati USA musta nimekirja 2014. aasta märtsis. Tal on keelatud reisida ka näiteks Austraaliasse.

Hetkel kuum