Äripäev • 16. jaanuar 2015 kell 9:29

Jakunin ähvardab ametist lahkuda

Vladimir Jakunin pole rahul, et tema tulud soovitakse avaldada.  Foto: Andres Haabu, Äripäev

Venemaa Raudteede juht Vladimir Jakunin ähvardab ametist lahkuda, kui tema palk avalikustatakse.

„See on õigusvastane sekkumine minu eraellu,“ teatas Jakunin. Nimelt plaanib Venemaa valitsus avalikustada suuremate riigifirmade juhtide tulud, sealhulgas palgad. Seetõttu seisavad juhid silmitsi valikuga, kas leppida sellega või lahkuda erasektorisse, kirjutas RBK. Venemaa riikliku raudteefirma juht Jakunin aga keeldub kategooriliselt oma teenistust avaldama.

„Kui valitsus võtab sellise otsuse vastu, siis on mul kaks valikut: kas ma allun sellele ja jätkan oma funktsiooni täitmist või ütlen, et see mulle ei sobi, kirjutan avalduse, vabandan ja lahkun erasektorisse.“ Võimalikust lahkumisest teatas Jakunin intervjuus telekanalile Rossija24. Seejuures rõhutas ta, et tal pole midagi varjata, viidates sellele, et tema palga määrab Venemaa Raudteede nõukogu ning ettevõtte eelarve kinnitab valitsus.

„Ainus, mida ma ei salli, on see, kui kaevatakse võõras pesus,“ tsiteeris Jakuninit uudisteagentuur TASS. „Me teenime täpselt nii palju, kui meil lubab teenida valitsus. Teiste riigifirmade taustal on meil kõige madalamad palgad,“ selgitas Jakunin. „See on õigusvastane sekkumine minu eraellu,“ selgitas Jakunin. Raudteefirma pressiteenistus teatas, et tegu on Jakunini isikliku seisukohaga.

Venemaa valitsus keeldus Jakunini avaldust kommenteerimast.  Detsembri lõpus võttis valitsus vastu otsuse, mille järgi peavad suuremate riigifirmade juhid esitama andmed oma kuludest, varadest ja kohustustest, samuti ülevaate abikaasa ja alaealiste laste kuludest ja tuludest. Nimekirja, kellele selline kohustus laieneb, kuulub 62 ettevõtet, nende hulgas Venemaa autoteed, Aeroflot, Rosatom, Rosnano, Šeremetjevo, Venemaa võrgud, Sberbank, Sovkoflot, VTB, Rusgidro, Rostelekom, Inter RAO EES jpt.

Jakunini kriitikat peetakse RBK andmetel suunatuks just president Vladimir Putini pihta. Äripäev kirjutas detsembris, et president Vladimir Putini lähiringi kuulub Vladimir Jakunin, aga ka Rosnefti president Igor Setšin ja Gazpromi juht Aleksei Miller ning teised riigifirmade juhid, kes peavad vastavalt valitsuse määrusele avalikustama oma tulud ettevõtte kodulehel.

Vene meedia tegi juba toona nalja, et lõpuks saab Igor Setšini palga teada ka president Vladimir Putin. Nimelt väitis Putin eelmisel nädalal antud üleriigilises intervjuus, et ei tea Rosnefti juhi teenistuse suurust.

Setšin on püüdnud oma tulusid kiivalt varjata. Pärast seda, kui Forbes avaldas mullu Venemaa enimteenivate juhtide edetabeli, kus Setšin hõivas 50 miljoni dollariga esikoha, kaebas Rosnefti juht ajakirja kohtusse. Kohtuvaidluse lõpuni ei tohi Forbes Setšini andmeid avaldada, mistõttu tänavusse edetabelisse ta enam ei mahtunud.

Hetkel kuum