Äripäev • 23. aprill 2015 kell 6:43

SEB Eesti maksis emapangale dividendi

AS SEB pank juht Riho Unt.  Foto: Veiko Tõkman

SEB Eesti maksis tänavu esimeses kvartalis esmakordselt emaettevõttele dividende summas 10 miljonit eurot, teatas SEB panga juht Riho Unt.

Unt rõhutas, et tarbijate ostujõud on paranenud ja selle najal areneb ka majandus - SEBs on kasvanud eraklientide hoiused ning pank on välja andnud rohkem laene kui aasta tagasi samal ajal. Võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga kasvasid eraklientide hoiused SEBs 7,2 protsenti. Eluasemelaene väljastas SEB 41 protsenti enam kui aasta tagasi.

Hoiuste jõudsa kasvu taustal on näha, et raha liigub enam ka väärtpaberitesse ja alternatiivsetesse investeerimisvõimalustesse. "Soovitame investeerimisotsuste eel pidada nõu panga spetsialistidega, et investeeringud oleks kooskõlas kliendi riskitaluvusega," soovitas Unt.

Lisaks aktsiaturgudele on populaarsust kogumas ka raha paigutamine kinnisvarasse sooviga see välja üürida. Nii aktsiaturgude tõus, kui ka spekulatiivsema kinnisvaraturu tekkimine on seotud keskpankade võlakirjaostu programmiga, mis on pannud raha turul otsima tulusamaid, kuid ka märksa riskantsemaid paigutusvõimalusi.

Ettevõtted kinnitavad kanda uutel turgudel

Aasta on möödas Vene-Ukraina kriisi puhkemisest ja sellele järgnenud sanktsioonidest ning Unt tunnistab, et Eesti ettevõtted on keerulised ajad hästi üle elanud. "Mitmed ettevõtted on suutnud siseneda Kesk-Euroopa turgudele ja uue lainena on laienetud Balti riikides. Küll on näha, et Vene kriisist johtuvad mõjud pole kõik veel Eesti majandusse kohale jõudnud, kuid ettevõtete hakkamasaamise võimekus on olnud parem, kui oleks ehk algul oodanud," märkis Unt.

SEB Eesti esimese kvartali kasum 20,2 miljonit eurot.Mullu samal ajal 21,1 mln eurot.

Tegevustulud 35 miljonit eurot (mullu 33,8 mln).

Tegevuskulud 15,4 miljonit eurot (mullu 14,4 mln).

Laenukahjumite eraldisi vähendas pank 2,9 miljoni euro ulatuses (mullu 1,6 mln eurot).

Keerulisemas olukorras on tema sõnul peamiselt ettevõtted, kes olid suuremate väljakutsete ees ka enne kriisi puhkemist: põllumeestel on ja jääb ka mõneks ajaks endiselt raskeks ning mida väiksem on tootja, seda keerulisemaks võib kujuneda tema olukord.

Hetkel on ettevõtete jaoks olulise tähtsusega finantsjuhtimise kompetentside rakendamine, et finantsturgude volatiilsus ei kahjustaks ettevõtte sisulist äritegevust. Seega on täna tugevate finantsjuhtide ja tugeva finantsjuhtimise aeg ning ka SEB aitab selles vallas oma kliente, pakkudes aktiivselt ettevõtetele finantsnõustamist. SEB mõõdab regulaarselt oma teenustega rahulolu ja ajastu märk on see, et rahulolu ettevõtete nõustamise osas on hetkel rekordiliselt kõrge – hea finantsnõu on hetke turusituatsioonis eluliselt oluline.

Selleaasta kolm märksõna on geopoliitika, digitaliseerimine ja optimism. Geopoliitiline ebakindlus jääb meid saatma veel pikalt ning sellises keskkonnas on edukad vaid need, kes suudavad säilitada optimistliku maailmavaadet, kuid samas reageerivad otsustavalt geopoliitilisest olukorrast tekkinud muudatuste vajadusele. Digitaalne läbimurre on seoses põlvkonna vahetusega jõudnud uuele tasemele – räägitakse sularaha kadumisest ja internetikaubanduse võidukäigust. Praktiliselt ei kohta enam ühtegi ettevõtjat, kes ei mõtleks, mis muudatused tuleb teha tänases äritegevuses seoses tarbijate sooviga tarbida teenuseid lihtsalt ja mugavalt elektrooniliste kanalite vahendusel.

Seoses 10 miljoni eurose dividendimaksega emapangale tasus SEB riigi tuludesse ettevõtte tulumaksu 2,18 miljonit eurot.

Hetkel kuum