Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Fits.me juht: püüame sadade asemel tuhandeid

    Eestlaste loodud Fits.me kuulub nüüd jaapanlaste Rakuten gruppi.Foto: Veiko Tõkman

    Fits.me

    tegeleb virtuaalse proovikabiini teenuse pakkumisega

    asutatud 2006. aastal

    asutasid Heikki Haldre ja Paul Pällin

    emafirma Fits.me Holdings Limited asub Suurbritannias

    tütarettevõte Massi Miliano OÜ on registreeritud Eestis

    investeeringuid kokku on ligi 13 miljonit eurot

    SmartCap on investeerinud 1,4 miljonit eurot

    EAS on investeerinud 0,9 miljonit eurot

    Idufirma Fits.me müük Jaapani e-kaubandushiiule Rakuten rõõmustab asjaosalisi, kuid endiselt on ebaselge, kui suur oli maksumaksja raha panustanud SmartCapi võit toimunud tehingust.
    Fits.me juht ütles intervjuus Äripäevale, et müük avab ettevõttele palju rohkem uksi ja aitab idufirmal kahjumist välja tulla. Rakuteni abil on võimalik kaasata rohkem investeeringuid, palgata töötajaid ja selle kaudu ettevõtte arengut kiirendada.
    James Gambrell, palju õnne ettevõtte müügi puhul!
    Aitäh! Asutajatele ja kogu meeskonnale on praegu väga põnev aeg.
    Ilmselgelt, kuid palun rääkige sellest tehingust natuke lähemalt. Kas Rakuten pöördus teie poole või otsisite ise endale ostjat?
    Me ei olnud ju tegelikult müügis. Kohtusime Rakuteniga esimest korda eelmise aasta lõpus, kui nende asutaja ja tegevjuht olid külas EASil. Meid kutsuti ühena neljast ettevõttest esitlema oma tehnoloogiat ja ettevõtet. Rääkisime võimalikust partnerlusest, need arutelud kestsid kuid ja läbirääkimiste edenedes tekkis meil plaan selle aasta esimeses kvartalis uuesti raha kaasata. Hakkasime siis ka nendega rääkima võimalikust investeeringust ja nad andsid mõista, et nemad olid ka huvitatud investeerimisest ja tahtsid meid oma strateegiliseks partneriks. Seega oli see hea võimalus saada raha investorilt, kes saab meid aidata kaubandusliku ja tehnoloogilise poole pealt ning mõistab, mis olukorras me oleme.
    Mida rohkem me arutasime, seda selgemini jõudis vestlus selleni, et äkki võiks nad meid välja osta. Me ei oodanud müüki varem kui 2-3 aasta pärast, kuid see oli hea võimalus ka selles mõttes, et saame omale Rakutenis hea kodu ettevõtte kultuuri mõttes - meie mõtteviis ja arusaamad on sarnased. See oli hea võimalus kiirendada meie tööd ja loomulikult, kui sa tõstad raha riskikapitalifirmadelt ja ingelinvestoritelt, oled alati müügis. Kuigi me ei otsinud aktiivselt võimalust firma maha müüa, oli hind õige ja tundus olevat õige koht, kus omale uus kodu leida.
    Kui kerge oli investoreid veenda, et nad tehinguga nõus oleksid?
    Arvan, et kõik olid kohe nõus, et see on õige tehing. See oli hea võimalus ettevõtte kasvatamiseks, jätkata Eestisse investeerimist ja näidata Eesti tehnoloogia ja Eesti idufirmade võimekust. Saime oma osanikelt väga head tagasisidet ja nad olid kõik tulemusega rahul.
    Tehingu detaile ei avaldata, kuid kas te saate üldiselt öelda, mis suurusjärgus see tehing oli?
    Tehinguinfo on konfidentsiaalne, kuid ma saan öelda, et kui vaadata, kui palju me oleme raha kaasanud, siis meie investorid ja osanikud on väga rahul. Nad leiavad, et see on suurepärane järgmine samm ettevõtte tulevikule ja kogu Eestile.

    Kui palju teenis SmartCap Fits.me müügiga?

    Andrus Oks, SmartCapi investeeringute haldur

    Me ei saa tingimusi avaldada. Ülevõtja on noteeritud ettevõte, nad lihtsalt ei luba meil teha seda. Me võime oma heameelt väljendada selle tehingu üle, aga ei midagi enamat.

    Mitmes mõttes on see kindlasti oluline tehing, Eesti jaoks võib-olla kõige positiivsem. Me sisuliselt importisime suuruselt kolmanda e-kaubandusettevõtte maailmas.

    See, mida Eesti riik on nende ettevõtete jaoks teinud, kes Rakuteniga kokku said sel hetkel (kui EAS Rakuteni esindajad Eestisse kutsus - toim), see on väga märkimisväärne ja seda võiks edaspidi ka teha. Rakuten vaatab nii investeeringut kui ülevõtmisvõimalusi veel mitme ettevõtte puhul.

    Kas Fits.me rahaline seis on paremaks läinud?

    See on tõlgendamise küsimus. Senikaua kui ettevõte raha põletab, siis ta olukorda võib alati väga mitmeti tõlgendada. Nüüd Rakuteni koosseisus rahapõletamise probleemi selles tähenduses enam ei ole.

    Aastate jooksul on Fits.me saanud SmartCapilt ehk sisuliselt maksumaksjatelt 1,4 miljonit eurot. Te ütlete, et kõik on väga rahul. Kas teie hinnangul võiksid ka Eesti maksumaksjad olla selle tehinguga rahul?
    Ma arvan küll nii. EASi ja SmartCapi toetus on olnud fundamentaalne, et ehitada ettevõte, mis tõmbaks ligi välisinvestoreid ja õigeid kliente. Oluline ei ole ainult raha, vaid ka see tugi, mida oleme SmartCapi töötajatelt saanud, on väga palju mõjutanud. Ja ka see, et Eesti ettevõttena oleme saanud teha asju, mida me ei saaks teha, kui me ei oleks Eesti ettevõte. Meil on andekad insenerid, meil on suurepärane koostöö Tartu ülikooliga, kelleta me ei oleks saanud oma tehnoloogiat ilmselt kuskil mujal maailmas teha.
    Seega ma arvan, et maksumaksja raha on väga hästi paigutatud ja kõik on tulemusega väga rahul. Meie juures töötab Eestis umbes 50 inimest ja loodame seda märkimisväärselt kasvatada ja jätkame Eesti maksumaksjatele dividendide maksmist.
    Te siis plaanite ka Eestis inimesi juurde palgata?
    Absoluutselt! Muide, Rakutenile avaldas väga muljet meie inseneride tase ja tegevtöötajate kirg. Kavatseme jätkata Eestis kasvu ja investeerimist.
    Pressiteates öeldi, et Fits.me jätkab Rakuteni koosseisus eraldi ettevõttena. Mida see täpselt tähendab?
    Esiteks seda, et me jätkame tööd seniste klientidega ja otsime uusi. Teiseks, ja see on väga oluline, et jätkame Fits.me kaubamärgiga. Meie ülesanne on nüüd lõigata kasu Rakuteni grupis olemisest sellega, et meil on ligipääs uutele klientidele, tehnoloogiale ja kapitalile, et meie äri saaks veelgi kiiremini kasvatada.
    Te küsisite, kuidas investorid suhtusid müüki, kuid kui vaadata, kuidas suhtus meeskond ja meie kaks asutajat, kes kulutasid üle kuue aasta oma elust, et saavutada teatud eesmärki, siis leiti, et see on võimalus kiirendada meie eesmärgile jõudmist.
    Seega, eraldi ettevõttena jätkamine tähendab, et meie käsutuses on kõik eelised, mida pakub suurem grupp ja me saame neid eeliseid kasutada, et kiirendada oma eesmärkide saavutamist.
    Milline on nüüd teie roll ettevõttes, kas jätkate tegevjuhina?
    Kogu meie meeskond jätkab. Rakutenil on väga hea kogemus sellega, kuidas säilitada omandatud ettevõtte juhtkonda. Olen kohtunud oma kolleegidega ja paljud neist on jätkanud oma ettevõttes 8-10 aastat pärast seda, kui Rakuten nad omandas. See on hea märk ja arvan, et see on hea koht, kus meie meeskond saab keskenduda ettevõtte kasvatamisele. Mul on hea meel olla osa Rakuteni grupist, see on suur au ja suur võimalus. Enne oleks palju raskem olnud, sest nüüd on meil ligipääs rahale, klientidele ja tehnoloogiale, mida enne ei olnud.
    Kas selle tehingu tõttu muutub midagi ka ettevõttes?
    Loomulikult muutub, kasv toob alati muutusi, kuid need on head muutused. Kindlasti keegi ei kaota oma töökohta. Me tahame ettevõtet kasvatada, kuid peame töötama veidi teistmoodi, usinamalt ja targemalt. Peame tegelema rohkemate riikidega, rohkemate klientidega kui enne, peame mõtlema teistmoodi ja tegutsema teistmoodi. Need on aga head uudised, sest annavad võimaluse meeskonnal kasvada ja õppida ja saada uusi kogemusi.

    Jõudsime oma arengus alguspunkti

    Heikki Haldre, Fits.me asutaja ja arendusjuht

    See tehing on kogu meeskonnale midagi, mis alguses tundus ainult unistus. Nüüd oleme saavutanud täiesti uue etapi, kus unistus on ellu viidud. Me jõudsime oma arengus alles alguspuntki. Nüüd, kui meil on antud selline jõud taha, saame neid unistusi, mis on ikka veel ainult paberil ja peades, hakata ellu viima. Jõuame täiesti uuele tasemele.

    Fits.me on nüüd saanud maailmanimeks. Kui me enne pidime kõvasti vaeva nägema mitte ainult tehnoloogia arendamise, vaid ka tehnoloogia tõestamise ja selle müümisega, siis nüüd me oleme suure organisatsiooni osa, tõestamist meil enam ei ole vaja teha ja seetõttu me saame oluliselt kiiremini oluliselt rohkemate internetist rõivaid ostvate inimeste elu muuta, seda kergemaks teha. Interneti rõivakaubandus on sellises kasvutempos ja muutumises, et mul on hea meel, et Fits.me saab selles olla osaline.

    Millised on siis need kõige paremad võimalused, mida Rakuteni grupi abil saate?
    Esiteks on Rakutenil üle maailma meeletu hulk omandusi, alustades suurtest tarbijatepõhistest kaupluskeskkondadest, näiteks Jaapanis Rakuten Ichiba, mis on kombinatsioon Amazonist ja e-bayst. Nad esindavad umbes 20-25% kogu Jaapani e-kaubandusest, see ulatus on märkimisväärne. Nii et see on kindlasti võimalus teha asju väga suurel skaalal.
    Neil on ka hulk turundustehnoloogiaid, näiteks Rakuten Marketing, mis on integreeritud turundustehnoloogiate platvorm. Seal on suurepäraseid platvorme, mis aitavad näiteks jaemüüjatel mõista, millist mõju võivad uued tehnoloogiad, nagu Fits.me, klientidele avaldada.
    Ja loomulikult on neil palju sügavamad taskud kui meil, nii et meil on ligipääs kapitalile ja põhimõtteliselt iga suurem müüja Põhja-Ameerikas, Aasias ja suuremalt jaolt Euroopas on juba Rakuteni klient, nii et see on hea võimalus ligi pääseda tuhandetele klientidele sadade asemel, mida oleme varem teinud.
    Eelmisel aastal oli juttu, et Fits.me-l ei lähe praegu väga hästi. Kuidas praegu lood on?
    Varase staadiumi ettevõttena on meie fookus kasvul, mitte veel kasumlikkusel, sest me pigem investeerime ettevõtte kasvu ja inimeste palkamisse, kulutame rohkem turundusele ja tehnoloogiale. See on oodatav, et oleme kahjumis ja ilmselt meie kahjum kasvab.
    Ma olen viiendat korda tegevjuht tehnoloogiaettevõttes ja see on väga tavapärane viis ettevõtte kasvatamiseks. Ühel hetkel oled sa osa suuremast ettevõttest ja siis saad saavutada mingeid eesmärke ja püüda kasumlikkust.
    Millised olid teie eelmise aasta majandustulemused?
    Me ei avalda oma tulemusi, sest me ei taha, et konkurendid seda teaksid. Kuid viimase aastaga oleme kasvatanud klientide hulka 2-3 korda, ostsime New Yorgi konkurendi välja ja oleme investeerinud uutesse klientidesse ja partneritesse. Sel aastal kasvame kolm korda rohkem kui eelmisel aastal ja seetõttu oleme oma praeguse majandusliku seisuga rahul. Meile on kõige tähtsam, et iga kliendikontakt oleks kasumlik. Muidugi tahame rohkem kliente, kuid oleme väga rahul oma ettevõte tulemustega praegu ja loomulikult on rahul ka Rakutan.
    Kas te olete plaaninud, millal jõuate kasumisse?
    Ma liitusin alles aasta tagasi ja siis mult küsiti seda palju ja siis ma vastasin, et umbes 4-5 aasta pärast. Arvan, et seis on endiselt sama, nüüdsest 3-4 aasta pärast jõuame kasumisse. Kuna me plaanime aasta jooksul veel investeerida ja üks investeering muutub tavaliselt tasuvaks 12-18 kuu pärast, siis kasumiga läheb veel aega.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.