Äripäev • 29. juuli 2015 kell 14:32

Seakatkuoht toob karmi kontrolli ligi tuhandesse farmi

Veterinaar- ja toiduamet  Foto: Indrek Susi

Maaeluminister Urmas Kruuse korraldusega kontrollib veterinaar- ja toiduamet (VTA) erakorraliselt üle 900 farmi ja majapidamist.

VTA kontrollib taudistunud aladel asuvaid seakasvatusi kord kuus. Homme kohtuvad põllumajandusministeeriumis seakasvatussektori esindajad, et arutada lisameetmeid seakatku leviku tõkestamiseks.

Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati eelmisel nädalal Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamises. Veterinaar- ja Toiduamet kinnitas ametlikult diagnoosi 20. juulil. Kokku hukati üle 500 sea.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, millega käib kaasas palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest).

Sigade Aafrika katk on levinud mitmes Eesti naaberriigis (Läti, Leedu, Poola) nii mets- kui ka kodusigadel. Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum mullu 8. septembril. Inimese tervisele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta.

Hetkel kuum