Äripäev • 22. september 2015 kell 11:00

Kelle ärisid Savisaare Tallinn nuumab?

Edgar Savisaar ja Aivar Tuulberg  Foto: Indrek Susi

Tallinna linnapea Edgar Savisaar sai täna altkäemaksu võtmise kahtlustuse ning asjaga seostatakse ka ehitusettevõtja Aivar Tuulbergi, kelle ettevõtetel on linnaga mitu pikaaegset ehituslepingut.

Linnaehituses ja –arenduses on mängus suur raha: kuus ettevõtet, kellele Tallinna linn eelmisel aastal maksis üle 23 miljoni euro, teenisid kokku 7,7 miljonit eurot kasumit. Kes on nende kasumlike tehingute taga?

Koolide remontijad:

Vivatex Holding, mille omanik on kinnisvara- ja turvaettevõtja Urmas Sõõrumaa. Sai mullu linnalt 4,6 miljonit eurot, puhaskasum üle 2 mln euro. Ettevõttel on kokku puhaskasumit kogunenud üle 12 mln euro.

BCA Center, omanikud ehitus- ja kinnisvaraettevõtjad Jaanus Otsa ja Olaf Herman. Tallinna linnalt saadi rendimakseid 3,77 miljonit eurot. Mullune puhaskasum oli veidi üle miljoni euro. Jaotamata kasumit on kogunenud 6,4 miljonit eurot.

OÜ Kooliarendus: omanikud firmade kaudu Tiit ja Toomas Kõuhkna, Eve Herman, Kaupo Kolsar, Kajar Kruus, Luksemburgi ettevõte Callisto S.A ning advokaadibüroo Glimstedt. Linn maksis eelmisel aastal kasutusrenti 1,8 miljonit eurot ning ettevõte lõpetas aasta 0,8 miljoni euro suuruse puhaskasumiga. Leping linnaga kestab 2039. aastani.

Munitsipaalkorterite arendajad:

OÜ Raadiku Arendus, mis rendib Tallinna linnale Lasnamäel 20 aastaks 9 kortermaja. Ettevõte kuulub Astlanda Ehitusele ja Vallikraavi Kinnisvarale. Esimese omanikud on Jaanus Otsa, Olaf Herman, Kajar Kruus, Kaupo Kolsar jt. Vallikraavi Kinnisvara kuulub Aivar Tuulbergile ja Raivo Rannale. Mullu maksis linn ettevõttele üheksa miljonit eurot. Raadiku Arenduse mullune puhaskasum küündis nelja miljoni euroni ning eelmise aasta lõpuks oli jaotamata kasumit 31,5 miljonit eurot.

Loopealse Elamu OÜ: rendib Tallinnale Meeliku tn 22 ja 24 kortereid, mullune üüritulu 2,3 miljonit eurot, millele lisandus 0,85 miljonit üüritulu elanikelt. Majandusaasta lõpetas SWAP-intressi kahjumi tõttu 5,5 miljoni eurose kahjumiga. Loopealse Elamu omanikud on Vallikraavi Kinnisvara kaudu Tuulberg ja Rand, Irest Ehituse kaudu Rein Kiudsoo, Emil Pärn, Tarmo Liinold ja Teet Margus. Teine pool ettevõttest on Nordea Bank esindajakonto nimel.

Loopealse Arendus OÜ: kuulub Loopealse Elamu omanikele, sel aastal valmis esimene munitsipaalmaja aadressil Meeliku 21. Ettevõtte käive oli ligi viis miljonit eurot ja puhaskasumit teeniti 1,3 miljonit eurot.

Hetkel kuum