Äripäev • 28. september 2015 kell 7:01

Kaljurand kohtus Vene välisministriga

Eesti välisminister Marina Kaljurand (paremal) ja Vene välisminister Sergei Lavrov  Foto: Välisministeerium

Välisminister Marina Kaljurand kohtus New Yorgis Venemaa välisministri Sergei Lavroviga, esmalt tuli jutuks muidugi Eston Kohver, teatas välisministeerium.

Välisminister Kaljurand väljendas rahulolu, et Eston Kohveri küsimus on leidnud lahenduse, kuid pidas tema röövimist ülimalt kahetsusväärseks. „Eston Kohveri röövimine ja tema kinnipidamine Venemaal oli inimõiguste ja rahvusvahelise õiguse jäme rikkumine. Samuti on kurb, et see röövis aasta Eston Kohveri ja tema perekonna elust,“ ütles ta. ERRi uudistele ütles Kaljurand, et ilmselgelt Lavrovile ei meeldinud, et esimesena tõstatus just Kohveri teema.

Kaljurand ja Lavrov kõnelesid Eesti-Vene piirilepete ratifitseerimisega seonduvast. Välisminister Kaljuranna sõnul kavatseb Eesti valitsus peatselt esitada piirilepingud Riigikogule ratifitseerimiseks. Välisminister Lavrovi sõnul kavatseb ka Venemaa Riigiduuma hakata lähiajal lepinguid menetlema. Lisaks käsitleti teisi kahepoolseid lepinguid, sealhulgas diplomaatilise kinnisvara, sõjahaudade ning hädaolukordade lepinguid.

Kaljurand ja Lavrov kõnelesid ka kahepoolsetest kultuurisuhetest ning võimalustest välisministeeriumite vaheliste poliitiliste konsultatsioonide pidamiseks, et arutada Euroopa julgeolekut ja teisi rahvusvahelisi küsimusi.

Välisministrid rääkisid ka Euroopa Liidu Venemaa-vastastest sanktsioonidest. Välisminister Kaljurand rõhutas, et kõik liikmesriigid täidavad kehtestatud sanktsioone, kuni selleks on põhjust.

Hetkel kuum