Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Imede ime: Eestis valmib super-elektriauto

  Teet Randma elektriauto roolis.Foto: Veiko Tõkman

  Eestlased töötavad välja elektrilist superautot, mis võimsuselt teeb silmad ette Teslale ning mille hind võib olla üle veerandi miljoni euro.

  Projekti eestvedaja on elektriautode entusiast ja ZEV Motors OÜ juhataja Teet Randma, kes loodab esimese prototüübi valmis saada järgmise aasta Frankfurdi autonäituseks. Töö selle nimel juba käib ning kere arenduses on löödud käed Soome ettevõttega, kes on välja töötanud maailma võimsaima elektri superauto Toroidion.
  Randma sõnul oleks nende superauto puhul tegemist klassikalise lahendusega ehk GT-tüüpi 2+2 tagaveolise keskmootoriga kupeega. „Brändi väljatöötamisega tegeleme. Oleme teinud pakkumise potentsiaalsele edasimüüjale suuremaks koguseks, lihvime selle detaile,“ on Randma entusiastlik.
  Randma on koos meeskonnaga üritanud leida oma nišši rahvusvahelisel elektriautode turul juba 8 aastat, alustades elektrilise roadsteriga ZEV Seven. „Nüüd ütleb sisetunne ja turuanalüüs, et meie toode peaks olema igati konkurentsivõimeline,“ sõnas ta.
  Siht kõrgliigasse
  Sihikule on võetud automaailma kõrgliiga, kuna konkurentidena nähakse selliseid autosid nagu Tesla Model S P85D, Bentley GT ja Roll's Royce Wraith.
  „Usume, et pakkudes 300km läbisõitu koos 2,5h täislaadimisega peaks olema igati piisav, ning meie oluliselt suurem tippvõimsus ja -kiirus on piisav argument, miks klient võiks eelistada meie sõidukit,“ ütles Randma.
  Randma rääkis, et esimesi elektriautosid ehitas ta juba lapsena. "Need küll töötasid mikromootoriga, aga ilmselt sealt jäi pisik sisse. 2006. aasta kütusehinnad igatahes ajasid alternatiive otsima ja suunasid elektriautode juurde, leidsin ka teisi huvilisi ja koos sai loodud ettevõte, kellega alustasime elektrisõidukite väljatöötamist ning arendamist.“ 
  Juhuslik kokkusattumus
  Läinud kuul, sirvides eelmise aasta Ajujahi ideid, jäi mulle silma, et keegi on esitanud idee 800hobujõulise elektriauto kohta - idee pääses ka 100 parima hulka. Samal ajal uurisin ka soomlaste elektri-superauto Toroidioni lugu, mis on sel aastal suurt tähelepanu pälvinud.
  Võtsin ühendust Ajujahi idee autoriga, et uurida, kas projekt endiselt käib. Selgus, et koostööd tehaksegi Toroidioniga.
  Kuna tegemist oli eelmise aasta ideega, oli Randma pisut imestunud, kui temaga ühendust võtsin. „Kust selline informatsioon? Osalesime ju ammu,“ sõnas ta.
  Projekt Ajujahi jaoks „liiga suur“
  Kuigi Eesti elektriauto projekt Ajujahis finaali ei pääsenud, loodeti eelkõige ideega tähelepanu saada. „Ajujahil osalemise eesmärk ei olnud võit, vaid lootus, et me suudame köita õigete inimeste tähelepanu. Ilmselt suur osa meie mitte edasipääsemisest oli seotud ka sellega, et võidu korral ei oleks piisanud rahast isegi prototüübi ehitamiseks. Meie projekt oli lihtsalt liiga suur ajujahile,“ ütles Randma.
  Esimese prototüübi valmimine plaanitakse finantseerida kliendi ettemaksust ning praegu käivad müügilepingu läbirääkimised. „Konkreetne number on 350 000, mille eest saab esimene klient võtmed,“ lisas ta.
  Kuna elektri-superauto projekt on alles valmimisjärgus, ei saa Randma vastata kõikidele küsimustele. Näiteks ei saa ta näidata auto visandeid ega rääkida pikemalt koostööpartneritest, kellega juba tööd alustatud. Kuid mõningast aimu auto välimuse kohta võib saada siit.
  Randma sõnul alles valmistutakse avalikkuse ette tulekuks, kuid lisaks Toroidionile on koostööpartnerite seas ka Saksamaa firma, kellega sõlmiti suvel investeerimisleping ning praegu valmistatakse ette detailset koostööplaani. Kolme aasta jooksul plaanitakse toota 47 autot ning praegu arvestatakse 275 000dollarilise (u 250 000eurose) müügihinnaga väiketootmises.
  Eesti oma Nokia?
  Viimastel aastatel on loodud elektri-superautosid riikides, kus autotööstus varem puudus. Näiteks loodi Horvaatias 1000hobujõuline Rimac Automobili ning Lichtensteinis 900hobujõuline soolveega sõitev Quant eSportlimousine. Seetõttu võib pidada ka soomlaste Toroidioni välguks selgest taevast, sest automaailma suurriikide hulka põhjanaabrid ei kuulu.
  Loodetavasti õnnestub eestlastel prototüüp välja töötada ning sellega saada jalg maailma elektriautode turul ukse vahele. Oleme ju pikalt otsinud oma Nokiat või nüüd lausa Apple’it – miks ei võiks selleks siis olla näiteks elektriauto?
  Toroidioni looja: Turgu võimsatele elektriautodele on
  Peaaegu 1400hobujõulise Soome elektri-superautot tootva ettevõtte Toroidion juht Pasi Pennanen ütles Äripäevale, et Teslale nad kandadele astuda ei ürita, vaid eesmärk on aidata kaasa puhtamale keskkonnale.
  „Me vaatame Teslale alt üles ja tänu neile on teistel elektriautode tootjatel tänapäeval kergem alustada,“ ütles Pennanen, kelle kirg superautode vastu puhkes juba lapsepõlves. „Vaatasin väiksena sellist filmi nagu „Le Mans“, mille peaosas mängis Steve McQueen. Ja sealt tuligi minu unistus luua auto, mis suudaks kunagi selle sõidu võita.“
  Koos kolleegidega hakkas Pennanen arendama Le Mansi prototüüpi, kuid jõudis hoopis uue lahenduseni – elektri-superautoni. Le Mansi 24 tunni võidusõidu võitmine elektriautoga on seetõttu ka Pennani üks unistusi.
  Toroidioni on sel aastal saanud suur tähelepanu, kuna tegemist on võimsaima elektriautoga, mis eales toodetud. Lähiajal masstootmist ei plaanita, kuid mõtteid sel teemal on mõlgutatud. „Meil on täiesti uudne elektri jõuülekanne, mida saab kasutada erinevat tüüpi sõidukitel,“ ütles Pennanen.
  Küsimusele, kas Toroidion on käivitanud Soome superautode tööstuse, ütles Pennanen: „Võib-olla tõesti.“ Enamus varuosi toodetakse ise ning keredetaile Kokkolas, Soomes. Pennanen tunnistab, et nad on saanud palju ostupakkumisi ning huvi auto vastu on väga suur.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: tööturu tulevik on rohkem kui hämar
Olukord tööturul on siiani püsinud suurepärane, ent oodatav majandusaktiivsuse aeglustumine seab sama trendi jätkumise küsimärgi alla, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Olukord tööturul on siiani püsinud suurepärane, ent oodatav majandusaktiivsuse aeglustumine seab sama trendi jätkumise küsimärgi alla, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Textmagicu juht lükkab ümber väite, et väljamakse tehakse IPOga kaastatud rahast
Juunis teatas eelmisel sügisel First Northi alternatiivturuga liitunud TextMagic, et plaanib aktsionäridele maksta välja ligemale 2,6 miljonit eurot. Investorites on tekitanud meelehärmi ja segadust asjaolu, et veidi enam kui pool aastat varem kaasati jaeinvestoritelt sarnases suurusjärgus summa.
Juunis teatas eelmisel sügisel First Northi alternatiivturuga liitunud TextMagic, et plaanib aktsionäridele maksta välja ligemale 2,6 miljonit eurot. Investorites on tekitanud meelehärmi ja segadust asjaolu, et veidi enam kui pool aastat varem kaasati jaeinvestoritelt sarnases suurusjärgus summa.
Reaalajas börsiinfo
Bigbank: majanduses pole midagi seisma jäänud
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Kaine juhi teenus kaob hinnatõusu pärast minevikku
Taksojuhtidele tekitavad palju meelehärmi niinimetatud kaineka sõitjad, kes tegutsevad Facebooki grupis „Kained juhid“. Tartu grupi kaks aktivisti Kristi Klaos ja Rainer Kaine räägivad avameelselt, et kainekate kuldaeg on möödas ja sellega raha teenida on raske.
Taksojuhtidele tekitavad palju meelehärmi niinimetatud kaineka sõitjad, kes tegutsevad Facebooki grupis „Kained juhid“. Tartu grupi kaks aktivisti Kristi Klaos ja Rainer Kaine räägivad avameelselt, et kainekate kuldaeg on möödas ja sellega raha teenida on raske.
Eesti 200 lahkub Narva koalitsioonist
Eesti 200 lahkub Narva linna koalitsioonist, sest juhtimiskultuuri ja väärtuste erinevus Katri Raiki nimekirja esindajatega osutusid ületamatuteks, vahendab erakond pressiteates.
Eesti 200 lahkub Narva linna koalitsioonist, sest juhtimiskultuuri ja väärtuste erinevus Katri Raiki nimekirja esindajatega osutusid ületamatuteks, vahendab erakond pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.