Sirje Rank • 1. oktoober 2015 kell 7:17

Rootsi idufirma trügib suurpankade marjamaale

Klarna tegevjuht ja kaasasutaja Sebastian Siematowski   Foto: Klarna, Ernst Henry Photography

Rootsi üks edukamaid idufirmasid, makseteenuseid pakkuv Klarna, kavatseb päriselt pangana tegutsema hakata ning finantsinspektsioonilt selleks loa taotleda.

Ja nagu väidavad Rootsi uudisteportaali Breakit allikad, on Klarnal head väljavaated see luba saada.

Klarna tegevjuht ja kaasasutaja Sebastian Siemiatkowski on suuri kasumeid teenivate suurpankade suunas korduvalt kriitikanooli saatnud ja lubanud, et uued tehnoloogiafirmad tulevad sellest pirukast oma osa nõutama.

Septembris toimunud konverentsil Sthlm Tech Fest heitis ta laval väljakutse SEB juhile Annika Falkengrenile. „Rootsi neli suurpanka said läinud aastal kasumi, mis teeb 10 000 Rootsi krooni iga Rootsi elaniku kohta. See näitab kõigile, kes tahavad uut ettevõtet alustada, milline on ala potentsiaal. 10 000 krooni elaniku kohta – see ei ole efektiivne turg,“ ütles Siemiatkowski.

Pangandusloa taotlemisega hakkab Klarna oma suurpankadele sõnades esitatud väljakutset tegudeks tegema.

Konsultatsioonifirma McKinsey avaldas äsja raporti, milles hindab, et Rootsi suurpangad kaotavad kaks kolmandikku oma kasumist uutele digitaalsetele konkurentidele.

Traditsioonilise panganduse ees seisvad väljakutsed oli üks teema ka Swedbanki grupi tänavusel aastakonverentsil, mis toimus Tallinnas. Intervjuud Swedbanki juhtide ja juhtimisguru Rita Gunther McGrathiga saab lugeda siin.

Septembris kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industri, et esimesel poolaastal on Klarna kasum 163 miljonit Rootsi krooni. Läinud aasta samal perioodil oli kasum 25,6 miljonit Rootsi krooni, mis tähendab, et kasum on kasvanud kuus korda.

Käive oli 1,3 miljardit Rootsi krooni.

Augustis müüsid Klarna asutajad aktsiaid 680 miljoni Rootsi krooni eest, mis hindas firma väärtuse 19 miljardile Rootsi kroonile. Septembris teatati plaanidest laieneda USA turule.

Hetkel kuum