Kaisa Gabral • 13. oktoober 2015 kell 9:30

Maksuekspert: loodetavasti pole riigi huvi ettevõtlust suretada

Maksuekspert Tingase sõnul on maksurisk tööandjal, mitte OÜtajal.  Foto: Andras Kralla

Maksuameti soov selgitada viimaseid riigikohtu lahendeid OÜtajaid kirjeldava juhendi abil on hea plaan, kuid loodetavasti pole suuremaks eesmärgiks ettevõtlust suretada, märkis Ernst & Young Baltic ASi partneri Ranno Tingas.

Maksuamet tahab teha lõpu sellele, et OÜdega skeemitajad hoiavad kõrvale tööjõumaksudest. Sellele kavatsusele on toeks hiljutised riigikohtu lahendid. Maksuameti kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendiku sõnul hakkavad nad kontakteeruma esialgu suuremate jokk-skeemitajatega. Amet avaldas ka kuus soovitavat punkti, kuidas OÜtamisest hoiduda.

Ernst & Young Baltic ASi partneri Ranno Tingase sõnul on viimased riigikohtu lahendid tekitanud piisavalt küsimusi ja sellega seoses on väga hea, et maksuhaldur esitab soovitusliku juhendiga oma arusaama. „Kuna riigikohtusse jõudnud vaidlustes on ju maksuametnikud teinud revisjoni ja kohtus vaielnud, siis kindlasti osakavad nad ise kõige paremini selgitada oma lähenemist sellele teemale. Siiski tuleb arvestada, et see on soovituslik juhend ega kohusta maksumaksjat millekski,“ kommenteeris Tingas.

Maksurisk on tööandjal, mitte OÜtajal

Peab arvestama sellega, et ka need kohtulahendid pole absoluutsed, märkis Tingas. Kohus on need teinud konkreetsetes vaidlustes, lähtudes maksuametnike kogutud tõenditest ning ettevõtjate esitatud seletuste ja tõendite põhjal. „Seega tasuks analüüsida, kuidas vettpidavalt ära põhjendada reaalne ettevõtlus, sest loodetavasti pole riigi huvi hakata ettevõtlust suretama ega tekitada olukorda, kus keegi ei julge enam ühe inimese OÜ-lt teenust osta,“ rääkis Tingas.

Samas toonitas ta, et võimalikku maksuriski tasuks siiski tõsiselt võtta. „Juurdemääratavad maksusummad võivad olla väga suured. Näiteks halvimal juhul on maksusummad samas suurusjärgus teenustasuna OÜ-le makstud summaga, lisaks maksuintress. Arvestada tuleks, et maksurisk pole OÜ-l, vaid väidetaval tööandjal, kes on ostnud teenuseid selliselt OÜ-lt, keda maksuamet peab tegelikult töötajaks,“ selgitas Tingas.

Ausate OÜde mainet kahjustatakse 

Suhtekorraldusettevõtte PR Partner OÜ omanik ja juhataja Ilon Leib nentis, et osaühingu omaniku ja juhina tunneb ta, et maksudega skeemitamisele antud väljend OÜtamine kahjustab põhjendamatult ausalt ja sihipäraselt tegutsevate osaühingute kui ettevõtlusvormi mainet. 

„Osaühingu omaniku ja juhina tunnen, et Eesti ettevõtlusele oleks tervikuna hea, kui  maksudest kõrvalehoidmine ei oleks lingvistiliselt seostatud ühe peamise ettevõtlusvormiga, mis annab tööd suurele hulgale Eesti inimestele. Kindlasti parandab see konkurentsikeskkonda, kui kõigil teenusepakkujatel tekivad kodanikukohustused maksumaksjana,“ kommenteeris Leib.

PR Partneri töökorraldust maksu- ja tolliameti tõlgendused ei muuda. „Meie töötajad töötavad töölepingutega, mis tähendab, et nende töötasudelt maksame kõik maksud,“ lisas Leib.

Hetkel kuum