Pille Ivask • 14. oktoober 2015 kell 5:30

Venezuelalased ei jaksa süüa osta

Venezuela majanduslik olukord on kehv  Foto: epa

Kuigi kõrge inflatsioon pole venezuelalaste jaoks mingi uudis, on riigi praegune majanduslik olukord jõudnud punkti, kus inimesed ei jaksa enam endale süüa osta, vahendab CNBC.

Nimelt selgub äsja avaldatud raportist, et augustis kasvasid toiduainete hinnad võrreldes juulikuuga 22,2 protsendi võrra. Kuigi senini on hindade kasv olnud inflatsioonist väiksem, kardavad paljud majanduseksperdid, et Venezuelat võivad ees oodata pikaaegsed probleemid.

IHS Global Insighti ökonomist Paula Diosquez-Rice lausus, et Venezuela majanduslik olukord pole sugugi jätkusuutlik. „Olukord muutub halvemaks. Venezuela inimesi vaevab eluks vajalike kaupade nappus,“ ütles ta. Ta lisas, et see on omakorda muutnud elavamaks tegevuse mustal turul. Poes müüdavate kaupade hindasid kontrollib valitsus.

Diosques-Rice märkis, et praegust majanduslikku olukorda silmas pidades saab miinimumpalka teeniv venezuelalane käia poes vaid üks kord nädalas.

Council on Foreign Relationsi vanemteadur Shannon O’Neil märkis, et kuna toidukraami on vähe ning inimesed on meeleheitel, tõstab see toiduainete hindu veelgi. „Arvestades, et nafta hind tõotab madalaks jääda ning riigivõlg aina kasvab, tähendab see, et toiduainete puudus läheb veelgi hullemaks,“ selgitas ta.

Venezuela majanduslikku olukorda on ekspertidel üsna raske analüüsida, kuna alates eelmise aasta detsembrist ei väljasta riik enam andmeid majanduses toimuva kohta, sealhulgas ka kõige põhilisemaid andmeid.

IMF on teada andnud, et 2015. aasta on Venezuelale majanduslikult väga raske, prognoositakse 10protsendilist majanduslangust. Inflatsioon peaks samal perioodil jääma 159 protsendi juurde.

Hetkel kuum