Äripäev • 20. november 2015 kell 6:01

Hindade tõus langetas tööstustoodangut veelgi

Kanalisatsioonitööd Pärnu maanteel  Foto: Raul Mee

Tööstustoodangu tootjahinnaindeksi muutus oli 2015. aasta oktoobris võrreldes septembriga -0,3% ja võrreldes eelmise aasta oktoobriga -2,2%, teatab statistikaamet.

Tootjahinnaindeksit mõjutas oktoobris võrreldes eelmise kuuga keskmisest rohkem hindade langus puittoodete, toiduainete ja kütteõlide tootmises, samuti hindade tõus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises ning elektroonikaseadmete tootmises.

2014. aasta oktoobriga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnalangus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises, kütteõlide ja toiduainete tootmises ning puidutöötlemises ja puittoodete tootmises, samuti hinnatõus mäetööstuses.

Tööstustoodangu tootjahinnaindeksi muutus tegevusala järgi, oktoober 2015

Tegevusala EMTAK 2008 järgiOktoober 2015 –september 2015, %Oktoober 2015 –oktoober 2014, %KOKKU-0,3-2,2Töötlev tööstus-0,7-2,1Mäetööstus0,213,1Elektrienergia, gaasi, auru jakonditsioneeritud õhuga varustamine3,6-10,1Veevarustus; kanalisatsioon,jäätme- ja saastekäitlus0,00,3

Ekspordihinnaindeksi muutus oli 2015. aasta oktoobris võrreldes septembriga -0,2% ja võrreldes 2014. aasta oktoobriga -4,2%.

Eelmise kuuga võrreldes langesid oktoobris keskmisest enam jookide, põllumajandussaaduste, naftasaaduste ja keemiatoodete hinnad, samas tõusid elektrienergia, metallide ja elektroonikaseadmete hinnad.

Impordihinnaindeksi muutus oli 2015. aasta oktoobris võrreldes septembriga -0,1% ja võrreldes 2014. aasta oktoobriga -5,1%.

Eelmise kuuga võrreldes langesid oktoobris keskmisest enam naftasaaduste, keemiatoodete ja tekstiiltoodete hinnad, samas tõusid põllumajandussaaduste, elektrienergia ja jalatsite hinnad.

Hetkel kuum