Marta Jaakson • 16 märts 2016

Läti maksuamet hoiab Tartu Milli seitsme luku taga

Tartu Milli omaniku ja tegevjuhi Uuno Lausingu sõnul pole Läti maksuamet firmale veel nõuet avaldanud.  Foto: Jassu Hertsmann

Läti maksuamet tõdes, et peab seadusele tuginedes hoidma Tartu Milli puudutavat juhtumit salajas ega saa kommenteerida, miks arestiti firma vara ligi 2 miljoni euro katteks.

Läti maksuamet märkis, et vastavalt Läti Vabariigi maksude ja tasude seaduse paragrahvile 22 on maksuametil keelatud avaldada maksumaksja nõusolekuta mis tahes tema käsutuses oleva teavet või informatsiooni.

„Saame vaid tõdeda, et kui maksuamet taotleb tagatisnõude, siis ta teeb seda vastavalt nõude summale,“ selgitas Läti maksuameti vanemspetsialist Kristine Augstkalne-Jaunberzina. „See tähendab, et kui tagatis on seatud 2 miljonile eurole, on nõude suurus samuti 2 miljonit eurot. Seadus näeb ette, et maksumaksjal on õigus otsus edasi kaevata,“ märkis ta.

Tartu Milli omaniku Uuno Lausingu sõnul pole Läti Maksuamet aga menetluse kohta täpsemat teavet jaganud ka Tartu Millile endale. „Ei ole midagi lisada. Midagi uut teada pole saadud,“ konstateeris ta napisõnaliselt.

Varem märkis Lausing, et firma ei ole Lätis jätnud makse maksmata ning juhtum on kahetsusväärne. Ta ütles, et Läti maksuamet on viidanud, et tegemist on hoopis sellega, et Läti tütarfirmale kaupu müünud firmad on käibemaksu tasumata jätnud.

Tartu Milli Läti tütarettevõte Dobeles Dzirnavnieksi juhatuse esimehe Kristaps Amsilsi selgitusel uurib maksuamet nende tarnijate ja vahendajate tegevust, kuid nõuab ettevõttelt ebaõiglaselt veel käibemaksu tasumist, pannes neile vastutuse äripartnerite tegevuse eest. Amsilsi sõnul tegid nad juba kaks aastat tagasi ettepaneku kehtestada nn pöördmaksustamine, mis parandaks käibemaksu tasumist.

Tartu Mill on viimastel aastatel investeerinud Lätis asuvasse Dobele veskisse miljoneid eurosid. Viimati pea 5,5 miljonit eurot, mille tulemusel avati 2015. aasta detsembris uus kaeraliin.

Läti maksuamet arestis eelmisel nädalal kümnete miljonite eurode väärtuses Tartu Milli tütarfirma varasid, sest kahtlustab ettevõtet maksudest kõrvalehoidmises.

Läti maksuamet nõuab teraviljatöötlejalt 1,92 miljoni euro tasumist. Sellest summast moodustab käibemaks 0,6 miljonit eurot ja ettevõtte tulumaks 0,5 miljonit eurot, pluss veel muud maksud ja poole miljoni euro suurune trahv. Dienas Biznessi teatel on Dobeles Dzirnavnieksi kinnisvara koormatud kahe Swedbanki hüpoteegiga, kogusummas 160 miljonit eurot. Ettevõte on lubanud maksuameti otsuse vaidlustada. 

Hetkel kuum