Äripäev • 31. mai 2016 kell 10:43

Peterson Rõtovile: raha tuleb ju koju tuua

Eesti Ametiühingute Keskliidu juht Peep Peterson  Foto: Erik Prozes

Äripäeva peadirektori Igor Rõtovi ülestunnistuse peale, et toimetuses on natuke piinlik näha palgatõusu liitlasena ametiühinguid, teatas ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson, et raha tuleb ju koju tuua.

"Kui kujutleda ametiühinguid ühe komponendina edukast ärist, siis pole selles ka mingit vastuolu," kirjutas Peep Peterson Facebookis vastusena Igor Rõtovi repliigile "Äripäeva piinlik hetk". 

Rõtov kirjutas, kuidas Äripäeva toimetuses on veidi piinlik, sest oleme oma palgatõusu toetavale juhtkirjale leidnud liitlasena ametiühingu. "Tegelikkuses oli juhtkirja mõte kirjutatud ikkagi ettevõtja positsioonilt. Kiire palgatõusu põhjus ei tulene praegu ju vasakpoolsest ümberjagamisest, vaid töökäte puudusest ning meie positsioonist rahvusvahelisel palgaturul," selgitas ta.

Peterson märkis, et raha tuleb ju koju tuua, soovitavalt enne, kui seda jagama hakata. "Kui hetkel jagataksegi laskmata karu nahka, siis on ka meie ülesanne jahisarvele taas hääl sisse puhuda," sõnas ta.

Ametiühingute juht tõdes, et loomulikult näevad nemad ka probleemi selles, et palgad kasvavad kiiremini kui majandus (8% vs. 2%), mistõttu püüdsid ametiühingud Eesti Panga presidendilt Ardo Hanssonilt uurida, mida teha.

"Jäi nagu seisukoht õhku, et ilma investeeringuteta jookseb asi ise kokku. Niisiis esimene teema on siiski investeeringute taastamine, mitte palkade kunstlik pidurdamine odava välistööjõuga vähese lisandväärtusega sektorites, nagu soovib tööandjate keskliit," rääkis Peterson, viidates Toomas Tamsari arvamusele, et kiire palgakasv tuleb tuleviku arvel.

Hetkel kuum