Pille Ivask • 31. mai 2016 kell 6:00

Tusk: võimalik lagunemine ähvardab Euroopat

Donald Tusk  Foto: epa

Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk väitis, et ühtse Euroopa idee promojad jäävad inimestest üha kaugemale ja sillutavad oma väljaütlemistega tee euroskeptilistele populistidele, vahendab Reuters.

Tusk, kes juhib järgmisel kuul toimuvat Euroopa Liidu liidrite tippkohtumist, väitis, et Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust on negatiivse mõjuga, samuti hurjutas ta kõiki neid, kes loovad illusioone ühtsest Euroopast.

„Need oleme meie, kes peavad vastu astuma igasugustele utoopiatele: utoopiale Euroopast, kus pole rahvusriike, utoopiale Euroopast, kus pole huvide vastuolusid ning ambitsioone, utoopiale, milles Euroopa surub välismaailmale peale omi väärtusi,“ rääkis Tusk. „Samal ajal kui meie jaoks on integreeritud Euroopast saanud kinnisidee, ei pane me tähele seda, et tavaline eurooplane niisugust euroentusiasmi ei jaga. Inimesed nõuavad, et me kohaneksime praeguse reaalsusega paremini, kui oleme seni suutnud. Euroskeptitsismist on saanud üks uusi alternatiivseid vaateid,“ jätkas ta.  

Peale majandusteemade on Suurbritannias tehtav Brexiti-kampaania keskendunud ka integratsiooniküsimustele ning integratsiooni pahupooltele. Seesugused teemad on pikemat aega üleval olnud ka Tuski kodumaal Poolas, kus tema partei kaotas möödunud aastal toimunud valimistel euroskeptilisele parempoolsele parteile.

Kuigi Tusk on varem mitu korda öelnud, et poodab Euroopa Liidu riikide suuremat sõnaõigust ning seega väiksemat tsentraliseeritust, lausus ta, et Suurbritannia lahkumine oleks Euroopa Liidule suur löök. Ta pani Euroopa Liidu liidritele südamele, et nood astuksid vastu teisteski riikides levivatele eurovastastele liikumistele. Neid võib näiteks kohata nii Hollandis, Prantsusmaal kui ka Ungaris.

„Võimalik lagunemine ähvardab Euroopat,“ hoiatas Tusk. „Minu jaoks ei tundu föderatsioon sellele probleemile just parim lahendus olevat,“ lisas ta.

Hetkel kuum