Äripäev • 13 juuni 2016

Kunda saab Baltikumis ainulaadse tehase

Estonian Celli haavapuitmassi tehas Kundas.  Foto: Arno Mikkor

Kohalikule kapitalile kuuluv GreenGas Energy ja haavapuitmassi tehas Estonian Cell allkirjastasid lepingu, mille tulemusel rajatakse Kundasse Baltimaade esimene biometaani tootmisüksus.

Investeeringu väärtus on ligi 3,5 miljonit eurot.

GreenGas Energy planeerib ühes aastas toota 6-7 miljonit kuupmeetrit biometaani, mis on võrreldav Narva, Tartu ja Pärnu liinibusside aastase kütusekogusega.

„GreenGas Energy OÜ finantseerimisel alustatakse tootmisüksuse ehitust sel aastal ja toodang jõuab gaasivõrku 2017. aastal,“ ütles GreenGas Energy juhatuse liige Marko Tiiman, kelle sõnul on planeeritud aastane tootmiskogus märkimisväärne ka Euroopa Liidu tasandil. Tiimani sõnul aitab investeering täita Eesti taastuvenergia kasutuselevõtu eesmärke transpordisektoris.

Biometaani toodetakse Estonian Celli biogaasist, mida on ettevõte tänavu viie kuuga tootnud juba üle 3 miljoni kuupmeetri. „Seni oleme toodetud biogaasi ära kasutanud oma tootmisprotsessis, mille seisakute ajal oleme osa inertsist tekkivat väärtuslikku biogaasi n-ö taevasse põletanud. Biometaani tootmisüksus võimaldab tekkiva biogaasi täieliku ärakasutamise,“ selgitas Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe.

Biometaan on puhtaim taastuv looduslik kütus, mille kasutamine transpordivahendites vähendab märkimisväärselt keskkonna saastamist. 

GreenGas Energy on 2015. aastal loodud biokütuste tootmisettevõte, mida arendavad koostöös GLIMSTEDT Energia OÜ ja GreenGas OÜ.

Kundas asuv Estonian Celli haavapuitmassitehas alustas tootmist 2006. aastal. Ettevõte toodab haava puitmassi, mis eksporditakse Euroopa ja Aasia riikidesse. Estonian Celli 2015. aasta käive oli 78 miljonit eurot. 

Estonian Cell käivitas biogaasi tootmise 2014. aastal ja on suurim biogaasi tootja Eestis. Biogaasi toodetakse tehase tootmisprotsessis tekkivast reoveest ning biogaas võimaldab hoida kokku energiakulusid.

Hetkel kuum