Äripäev • 11. juuli 2016 kell 9:58

Swedbank: ekspordi pilt läheb paremaks

Mööblitööstus on kaupade eksporti sel aastal toetanud.  Foto: Andras Kralla

Maikuu kaubavahetust mõjutasid telekommunikatsiooniseadmed ja nafta hinna langus, teatas Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik ekspordi- ja impordinumbreid kommenteerides.

Järgneb Liis Elmiku kommentaar.

Viimaste kuude ekspordi mahu kasvu taga (mais +4%) on peamiselt telekommunikatsiooniseadmed. Nende seadmete väljaveo maht on viimastel kuudel kasvu näidanud. Mitmesugused masinad ja seadmed ning puidu- ja mööblitööstus on samuti kaupade eksporti sel aastal toetanud.Mineraalsete kütuste ekspordi ja impordi käibe languse taga on peamiselt nafta hinna langus. Nafta hinna järk-järguline kerkimine alates selle aasta jaanuarist avaldab teatud viitajaga ilmselt Eesti mineraalsete kütuste ekspordile positiivset mõju.Eesti kaupade ekspordi käive on aasta esimese viie kuu kokkuvõttes kasvanud eelmise aasta sama ajaga võrreldes 0,4%. Kuna ekspordihinnad on alanenud keskmiselt 3%, on ekspordi füüsiline maht eelmise aastaga võrreldes tõusnud rohkem kui käive.Kaupade impordi käibe kiire kasv (esimese viie kuuga umbes 5% eelmise aasta sama ajaga võrreldes) näitab sisenõudluse tugevust. Kõige kiiremini on sel aastal kasvanud just kapitalikaupade import. Samas on investeeringute kasv jäänud siiani tagasihoidlikuks.Ootame järgmistel kuudel ekspordi mahu tagasihoidliku kasvu jätkumist. Tööstusettevõtete hinnang toodangu mahu ja hindade kohta on Konjunktuuriinstituudi andmetel viimastel kuudel samuti optimistlikumaks muutunud.

Hetkel kuum