Ave Lepik • 15. juuli 2016 kell 8:13

Prantsuse meedia: Nice’i rünnakul on ISISe käekiri

Terrorirünnak Nice'is.  Foto: epa

Ehkki ükski terrorirühmitus pole eileõhtust terrorirünnakut Lõuna-Prantsusmaa kuurortlinnas Nice’is veel omaks võtnud, meenutab toimunu ISISe juhtnööride järgi tegutsemist, kirjutab prantslaste Le Figaro.

14. juuli Nice’i terroriakt meenutab Islamiriigi juhtnööre, mille nad saatsid laiali 2014. aastal. Toona kutsus terrorist Abou Mohammed Al-Adnani, rühmituse pressiesindaja, islamiäärmuslasi kasutama võitluses uskmatutega kõikvõimalikke vahendeid. „Kui teil pole võimalik õhata pommi või tulistada, kasutage oma leidlikkust,“ kirjutas terrorist, lisades, et „prantsuse ja ameerika jumalakartmatuid võib muude vahendite seas ka auto alla ajada ja lõikuda“.

Ta rõhutas ka, et pole tähtsust, kes on nende ohvrid - tsiviilisikud või sõjaväelased, sest „nad kõik on vaenlased, kelle verd valada on lubatud“.

Le Figaro meenutab, et eelmise aasta veebruaris ründas noaga mees kolme Prantsuse sõdurit, kes patrullisid ühel Nice’i väljakul. Ründaja vahistati.

Eile õhtul rammis veokiroolis terrorist Nice’is Bastille vallutamise aastapäevasaluudi lõpuminutitel linnatänaval rahvuspüha tähistavaid inimesi, sõites rahvarohke bulvari kõnniteel siksakitades otsa sadadele inimestele. Olles läbinud inimesi alla ajades kaks kilomeetrit, avas terrorist tule, kuid hukkus ise politsei rünnakus. Meediale on kinnitatud, et terrorist oli autos üksi.

Viimastel andmetel hukkus terrorirünnakus 84 inimest, 18 on kriitilises seisus intensiivravis ning sajad vigastatud.

Meedia andmetel oli veoki roolis 31aastane Tuneesiast pärit kohalik elanik, kel on olnud varguste ja korrarikkumiste pärast politseiga kokkupuuteid, kuid eriteenistustele oli ta tundmatu.

Hetkel kuum