• Jaga lugu:

  Mihkel Raud: ebaõnn on õnnestumise eeldus

  Mihkel RaudFoto: Raul Mee

  Tuntud ajakirjanik Mihkel Raud ütles Ärikatla korraldatud Ebaõnnestumise päeval, et ebaõnn pole talle võõras, sest tänu sellele on ta suutnud elus edu saavutada.

  „Mina väidan, et ebaõnnestumine on õnnestumise eeldus,“ sõnas Raud. „Olen elus tegutsenud mitmete asjadega, olen muusik, olen töötanud ajakirjanikuna. Olen väga ebaõnnestunud olnud ka poliitikas.“
  Raud meenutas ühe oma suurema ebaõnnestumisena aastat 1986, kui tema bänd „Metallist“ kutsuti esinema Tartu levimuusikapäevadele. Festivali lõpubankett toimus restoranis Kaunas, kuid Raud oma bändiga sinna ei pääsenud. „Kõige suurem katastroof – ei saanud juua viina Riho Sibula ja teiste ässadega,“ sõnas ta.
  „Minu jaoks oli see justkui kõhuli lendamine pärast kontserti. See oli hetk, kui mind elus kõige rohkem alandati, see oli minu suurim ebaõnnestumine. Ma ei tahtnud ennast kunagi enam nii tunda. Seetõttu otsustasin, et raisk, ühel päeval…“ ütles Raud.
  Tuntud saatejuhi sõnul on üks õige ärimees see, kes on oma tegemistes suutnud kogeda ebaõnnestumist. „Ebaõnnestumiste käigus õpib, isegi kui see on banaalne ja lapsik õppetund. Ebaõnnestumiste puhul on oluline ka filosoofiline aspekt.“
  Ta tõi näite stoitsismist. „Lisaks filosoofilisele plaanile jagab see ka praktilisi näpunäiteid, kuidas elus edu saavutada. Seal ütleb üks asi, et asjad ei ole head ega halvad, vaid need lihtsalt on nii. Me peame oma elu ja käitumist vastavalt sellele sättima,” sõnas Raud.
  Ta tõi välja mõtte, et kõigest, mis seisab sinu tee peal ees, saab sinu tee. „Kui olete hävingus, omadega läbi, siis sellest kõhuli olekust saab teie püstitõusmine. Ei maksa karta neid raskusi. Ei maksa kindlasti asja võtta ka nii, et enne õnnestumist peab kindlasti ebaõnnestuma. Ajad siis kokku kapitali ja lased selle tuulde. Ei, nii ei pea, aga karta ka ei tule,” ütles Raud.
  Raud tõdes, et poliitikukarjäär ebaõnnestus tal seetõttu, et ta polnud poliitikas hea. “Hakkasin poliitikuks, nägin kõvasti vaeva selle nimel. Tahtsin poliitikas väga-väga õnnestuda. Mul olid isiklikud põhjused, miks õnnestuda – see oli minu jaoks midagi uut ja põnevat. Selles masinavärgis reaalselt elades sain aga ühel hetkel aru, et mitte poliitika ei ole halb, vaid mina olen ise poliitikas halb,” tõdes Raud.
  Ta jagas kriitikanooli ka poliitikute suunal, kes ei taha oma eksimusi tunnistada. “Olen tagasi keskkonnas, kus ma tunnen end paremini. Poliitika ei tekitanud minus kirge ja paljuski tegin seda lihtsalt kohusetundest. Teen oma saadet ja tunnen end seda tööd tehes hästi. Olen õppinud, et läbikukkumist on võimalik endale tunnistada. Põhjus, miks poliitikud kunagi ei vabanda, on see, et nad ei taha läbikukkumist ega nõrkust tunnistada,” ütles Raud.
  Riigikogus südametunnistusele ruumi ei jäeta. “Hääletasin riigikogus selle järgi, mida erakond käskis. Kui kõik hääletaks riigikogus südametunnistuse järgi, muutuks riik juhitamatuks. See pole mingi Eesti anomaalia, vaid see on nii kõikides demokraatiates, kus on koalitsioonivalitsus,” lausus Raud.
  “Elukestva õppe mõte mulle meeldib, loen palju blogisid ja tunnen huvi paljude asjade vastu,” lisas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Raadiohommikus: kuidas säästa kõrge elektri hinna juures kümneid tuhandeid eurosid?
Reedeses hommikuprogrammis vestleme inseneribüroo DeltaE juhatuse liikme ja energeetikaeksperdi Marti Arakiga, kuidas järjest kallima elektri juures vähem maksta. Samuti uurime, kui paljud kokkuhoiukohtadest on nii-öelda madalal rippuvad viljad, kui palju nõuavad need täiendavaid investeeringuid.
Reedeses hommikuprogrammis vestleme inseneribüroo DeltaE juhatuse liikme ja energeetikaeksperdi Marti Arakiga, kuidas järjest kallima elektri juures vähem maksta. Samuti uurime, kui paljud kokkuhoiukohtadest on nii-öelda madalal rippuvad viljad, kui palju nõuavad need täiendavaid investeeringuid.