Alyona Stadnik • 8. november 2016 kell 4:30

Miks katab Investoriteliitu saladuseloor?

Investoriteliit meelitab suure tootlusega, kuid kogenud investorid on ettevaatlikud.  Foto: Andras Kralla

Investoriteliidu üks asutajatest Swen Uusjärv ja kriitik ning finantsportaali rahaasjad.ee asutaja, investor ja pokkeriproff Madis Müür debateerisid Investoriteliidu teemal.

Eelmisel nädalal kirjutas Äripäev, et kõrge tootlusega meelitav Investoriteliit kutsub Eesti firmadesse investeerima, aga esmajärjekorras läheb kogutud raha Investoriteliiduga seotud inimeste ettevõttesse, mis müüb vitamiine.

Saates "Äripäev eetris" pidasid kaks poolt vestlust teemal, kas ja miks investeerida läbi Investoriteliidu.

Järgneb kokkuvõte saatest:

Tooge välja viis põhjust, miks peaks täna Eesti investorid teie kaudu investeerima?

Uusjärv: Esiteks see, et meil on otseinvesteeringud ettevõttesse. Tänasel hetkel Eesti jaeinvestoril otseinvesteeringu võimalusi ettevõttesse ei ole väga palju. 

Teiseks. Investoriteliidul on ambitsioon tegeleda selliste ettevõtetega, millel oleks võimekus minna oma aktsiaga Tallinna börsi First Northi alternatiivturule. Seega on investoril hea võimalus sellise ettevõttega koos liikuda. 

Kolmandaks. Ettevõtted vajavad ühisrahastusportaali, mis suudaks leida investoreid, et minna alternatiivturule. 

Neljandaks. Me toome ettevõtte juhtkonda oma inimese, kes teeb sellele investeeringule järelevalvet. See ei pruugi kõikidele ettevõtetele sobida, kuid investoritele on see teatud kujul lisagarantii. 

Viiendaks. Ma oman 22 aastat ettevõtluse kogemust ja minu elu jooksul on olnud kaks majanduskriisi. Kui olla kriisiks valmis ja suunata investesteeringuid sellistesse sektoritesse, mis on ka kriisis jätkusuutlikud, siis see on see, millega Investoriteliit tahab tegeleda. Täna on kolm ettevõtet, millega me oleme tegelenud, ja üks nendest on farmaatsiasektor, mis tõestas viimase majanduskriisiga, et see ei kukkunud, jäi stabiilseks. Soovime, et investeering oleks suuteline ka majanduskriisis elama. 

Madis, kas teie investeeriks läbi Investoriteliidu?

Müür: Täna ma ei investeeriks Investoriteliidu kaudu. Siin on mitu põhjust.

Esiteks liiga kõrge tootlikkusse lubadus. Kodulehel on lubatud 12,5% tootlust pluss edukustasu. See on väga optimistlik ja sellist tootlust täna ei pakuta. Kui see oleks reaalne, siis kindlasti oleks pensionifondidel väga suur raha juba taga.

Uusjärv (segab vahele): Meie protsent ei ole kindlasti liiga kõrge, pigem on see täiesti adekvaatne. Kui teised ettevõtted ühisrahustusplatvorme täna pakuvad, siis nende pakutav intress on mõistlik, ka Investoriteliidu pakutav on analoogselt mõistlik.

Müür: Teiste puhul on tihti olemas tagatis. Investoritel on palju parem ülevaade sellest, nad saavad avalikult rääkida teiste investoritega, arutada nende projektide üle….

Uusjärv (segab vahele): Ma olen nõus, et Investoriteliidul on eripärad. Võtame korraks teemaks selle, miks ei ole Investoriteliidu kõik projektid avaldatud, mille suhtes on olnud teatud kriitika. On erinevaid ühisrahastusportaale, kellega tuleb konkureerida. Jah, Investoriteliit on erakapitalil põhinev ettevõte ja meil on eripärad. Mina olen ettevõtja ja ma olen ettevõtlusega palju kokku puutunud. On pigem rohkem kui vähem ärisid, mis vajavad teatud kujul konfidentsiaalsust. Lugejad, kes on ettevõtjad, saavad aru, et on informatsioon, mida ei taheta panna veebilehele üles, et seda saaksid väikeinvestorid kommenteerida. Toon näite: hinnasildi projekt, mis oli mõni aasta tagasi töös. Tartu ettevõtted pakkusid välja, et suudaksid seda lahendada e-paberi peal. Oli vaja 1-1,2 miljonit eurot ja tegemist oli unikaalse projektiga, mis vajas konfidentsiaalsust. Seega tekib küsimus, kas ei avalda seda projekti üldse või me ei saa seda informatsiooni avaldada. Madis, sa oled kogenud pokkerimängija, sa ei mängi pokkerit avatud kaartidega.

Müür: See on hoopis teine valdkond.

Uusjärv: Täna on Investoriteliidul koostöös Tallinna Tehnikakõrgkooliga projekt, mis ei ole veel Investoriteliidu kodulehel üleval, sest see on ettevalmistavas faasis ja sinna ta veel ei jõua. 

Müür: Te ei avalikusta infot, kuna kardate konkurentsi teket?

Uusjärv: Ma ei karda, aga see on ettevõtluse osa. Seda ei pea kartma. Konkureerima peab ettevõtetega vastavalt tuludeklaratsioonile ja ettevõtluse alustele. See ei ole kartus, see on normaalsus.

Müür: Ma jätkan oma punktidega. Investoriteliidu eestvedajal on kogemust samast valdkonnast ka varem. Nad on tegutsenud nii Swizzbankersi kui ka Swiss Bankersi nime alt, millegipärast nad seda ei maininud. Nad on vähemalt viis aastat tegutsenud, kui mitte kauem, ning koduleheküljel on väitnud, et on aidanud alustavatel ettevõttetel kasvada. Oleks loogiline, et nad toovad välja mõne eduka näite. Kui nad ei too, siis tekib omajagu lisaküsimusi.

Uusjärv: Tekib küsimusi ja tegelikult on hästi lihtne nendele vastata: võta toru ja helista. Kontaktinfo on kodulehel olemas.

Müür: Miks see info ei võiks olla avalik?

Uusjärv: Ta on avalik, aga teistsugusel kujul. Investeeringud, mida ettevõtted on teinud otse, ei ole salajased, lihtsalt nende avalikustamisvorm on teistsugune. Võib-olla sa ei ole sellega harjunud, et avalikustamise vorm on teistsugune. Tähtis on selle asja juures pigem see, et informatsioon oleks adekvaatne.

Müür: On teil siis mõni positiivne näide, mis ettevõtetel te olete aidanud…

Uusjärv: ...Tähtis on see, et see informatsioon oleks adekvaatne ja see jõuaks investoriteni sellisena, nagu ta peab seda teadma. Okei, räägime Swiss Bankersist. Tegemist on ettevõtteid koondava ettevõttega. Sealt me püüame luua start-up’e, mis võiksid käivituda. Me oleme mitme ettevõttega tegelenud. Üks ettevõte on Medical Pharmacy Group. Selle ettevõtte ettevalmistamine on kestnud viimased kuus aastat. Selge on see, et mingi hetk oli see idee PDFina. See, et täna me oleme jõudnud selle ettevõttega sinnamaani, et on tekkinud hulk investoreid, kes näevad selles investeeringus potentsiaali, on lugupidamine meie ja Investoriteliidu vastu.

Tulite saatesse juba uue teemaga: Medical Pharmacy Group, mida olete kuus aastat ette valmistanud. Kas täna ütlete investoritele, mis asi on Medical Pharmacy Group?

Uusjärv: Me ainult ei ütle, vaid selle juures on olemas ettevõtte esindaja, kes annab 1-2 h vestlusi, kus on võimatu mitte avaldada ettevõttega seonduvat informatsiooni. Oleme paljudega sõlminud konfidentsiaalsuslepingu, sest me teame, et farmaatsiaturg on väga konkurentsitihe ja teaduspõhine. Kui me tahame olla sisukad ja argumenteerida investoritele vajalikke investeeringuid, siis meil on vaja, et oleks konfidentsiaalsus. Me ei jõua inimeste tausta ükshaaval läbi analüüsida. Me sõlmime investoriga vajalikke kokkuleppeid. Tegelikult on investorid rahul. Investeerimine on usalduse müümine.

Müür: Teil on ju konfidentsiaalsuse lepingud, äkki keegi investoritest ole rahul…

Uusjärv: Kui keegi ei oleks rahul, üks investor artiklis kinnitas rahulolu, siis seda ka selgelt väljendatakse.

Kas investorid teavad, kellele kuulub Medical Pharmacy Group?

Uusjärv: See on avalik informatsioon, sellega saab igaüks tutvuda ja investeerimise käigus tutvustatakse kõiki osapooli. Investoriteliit on täna seadnud miinimumleveli 10 000 eurot, mis ei ole kõige väiksem summa. Olen nõus, et väikeinvestori jaoks see summa ei pruugi olla atraktiivne investeerimiseks, aga see on haldussuutlikkus, mida meie suudame pakkuda selle summa pealt.

Swen ütles, et väga paljud investorid on rahul, Madis, sa oled selle teema foorumis rahaasjad.ee püsitanud. Milline tagasiside on sealt tulnud, mida investorid ja valdkonna inimesed on öelnud, mis asi on Investoriteliit. 

Müür: Otseselt foorumis väga palju tagasisidet ei ole. Meil on umbes 30-liikmeline investorite Skype’i grupp, lisaks veel asjalikke investoreid, kes investeerivad suuri summasid, nemad on arutanud. Mitte keegi neist ei teeks mingisugust tegemist Investoriteliiduga.

Uusjärv: Me oleme mitu investorit oma Facebooki lehel avalikuks teinud. Tuntud popstaar laulja Tanel Padar.

Müür: Kas see on tugev argument? Ta ei julgenud, ei saanud või ei olnud tal lubatud üldse midagi rääkida.

Uusjärv: See on vaba otsus, kes mida räägib. Ma ei saa Tanel Padarile sõnu suhu panna.

Müür: Äkki konfidentsiaalsuse leping pani?  

Uusjärv: See on tema vaba otsus, kuidas tema asju kommenteerib. Meil on investeering…

Müür: Võib-olla konfidentsiaalsusleping ei jäta vabu käsi?

Uusjärv: Sa juba ütlesid seda, ma ütlesin, see on tema vaba otsus, kuidas tema asju kommenteerib.

Küsimus ongi selles, kas see on vaba otsus või teie poolt pandud nüanss, et mida tohib öelda ja mida ei tohi öelda?

Uusjärv: Investeering sisaldab konfidentsiaalsuslepingut teatud juhtudel, mitte alati. See on lõppkokkuvõttes ettevõttest lähtuv. Näiteks kolmest ettevõttest, kellega me oleme jõudnud tegeleda, nendest kahe puhul ei olnud seda vajadust. Oleneb konkreetsest projektist ja sellest spetsiifikast. Farmaatsiatööstuse puhul on konfidentsiaalsus omal kohal. Seda ei tohiks vaadata negatiivselt, vaid pigem arusaadavalt. Konkurents on asi, millega iga ettevõtja peab arvestama.

Müür: Tuleks tagasi konfidentsiaalsuslepingu juurde. Osa ettevõtete puhul see on, osa puhul mitte. Kindlasti on see olemas Medical Pharmacy Groupil. Selle puhul on osanikering ja avalikud esindajad samad, mis Investoriteliidul ja Swiss Bankersil…

Uusjärv (segab vahele): Ma tean, kuhu sa tahad oma küsimusega jõuda: Miks Investoriteliit, Swiss Bankers, Medical Pharmacy Group on seotud ühtede ja samade omanikega. See oli see küsimus?

Müür: Jah.

Uusjärv: Kuskilt tuleb alustada…

Müür: Põhimõtteliselt te tõstate oma investorite raha enda taskusse.

Uusjärv: Mitte ainult, ma toonitan, mitte ainult. Jah, mis puudutab meie seost Medical Pharmacy Groupiga, siis jah, mis teha, hakkasime kuus aastat tagasi tegema palju tööd…

Müür: Avalikult ei ole seda näha.

Uusjärv: Avalikkuseni me jõuame.

Pigem on küsimus selles, kas investorid teavad, et nad tegelikult investeerivad teie ettevõttesse.

Müür: See lisab omajagu lisariske. Alustavatel ettevõtetel on niigi väga palju riske, väga paljud ettevõtted lõpetavad mõne aja pärast tegevuse ja midagi ei olegi tagasi saada. Kui omanikud on seotud ja kannavad investorite raha enda ettevõttesse, siis see lisab väga palju riske.

Uusjärv: Madis, ma olen väga nõus sellega, et alati on olemas konstruktiivne kriitika, mis on edasiviiv. Ega äriplaan ei ole kunagi lõplikult kirjas, tänu kriitikale meie areneme. Kui investor sõlmib lepingu ettevõttega, kuhu ta investeerib, siis vastus on jah, ta teab, kuhu ta investeerib. Madis Müür on neid investoreid alahinnanud, meie kinnitame, et investorid on väga lugupeetud minevikuga investorid.

Miks te ei propageeri investoritele seda, et nad investeerivad teie ettevõttesse? Nagu ka Äripäev kirjutab.

Uusjärv: Me räägime avalikust informatsioonist, mis on ühtpidi avalik läbi erinevate andmebaaside ja teistpidi avalik ka investoritele.

Müür: Alustavad investorid, kes on teie põhiline sihtgrupp, tõenäoliselt ei oska seda otsida.

Uusjärv: Ma olen nõus selle kriitikaga, et kõikidele investoritele meie pakutav profiil ei pruugi sobida. Täna on väga palju investoreid, kellele vastupidiselt meie mudel sobibki.

Hetkel kuum