Talpsepp teenis Trumpi võidule panustades 100 000 eurot

Etalon Varahalduse asutaja ja investeeringute juht Mikk Talpsepp  Foto: Eiko Kink
Rainer Saad • 9 november 2016

Etalon Varahalduse asutaja ja investeeringute juht Mikk Talpsepp ütles, et panustas öösel Trumpi võidule ning kasvatas tänu sellele Etaloni investorite vara väärtust.

„Finantsturud ignoreerisid üsna täielikult ohtu, et Trump saab valituks. Etalon Varahaldusele pakkus see võimaluse vara kasvatada. Panustasin Trumpi võidule olukorras, kus öösel hakati läänerannikul hääli lugema. Mind üllatas turgude reaktsioon, turud ignoreerisid mitukümmend minutit seda, et Trump on võitmas. Õnnestus tänu sellele Etaloni aktsionäridele 100 000 eurot juurde tuua,“ ütles Talpsepp.

Tema sõnul ei pruugi Trumpi võit ilmtingimata halb olla. „See võib kaasa tuua investeerimiskeskkonna normaliseerumise. USAs on nullintressi poliitika kestnud kaua ning Trump on seda kritiseerinud. Trump on ka regulatsioonide vastane,“ ütles Talpsepp.

Tuleviku ohtudeks peab ta riikide suurt võlakoormust ja madalat intressikeskkonda. „Praegust nullintressi keskkonda iseloomustaksin kui olukorda, kus kodutule antakse iga kuu 5000 dollarit kätte, et ta läheks kaubanduskeskusse ja kulutaks selle ära. Probleemiks on aga see, et kodutu võlakoormus kasvab hüppeliselt ja laenu tagasi saada on üsna lootusetu. Sama on ka keskpankadega – ühel hetkel tuleb ohtudele otsa vaadata,“ ütles Talpsepp.

Euroopale on suureks ohuks Talpsepa sõnul Itaalia, millest rohkem halbasid laenusid on vaid Kreekal ja Küprosel.

USA madal intressipoliitika pole tema sõnul pikas perspektiivis hea, kuna see moonutab varade hinda. „Kui mõelda, milline intressimäär kehtib looduses, siis metsa juurdekasv ei ole 0%, vaid ütleme näiteks 5%. Seetõttu praegune olukord pole loomulik, vaid turu moonutamine,“ ütles Talpsepp.

Mikk Talpsepp kõneles Eesti Koolitus- ja Konverentsikeskuse ja FinanceEstonia korraldatud majanduskonverentsil „Finantssektori arengusuunad 2017. aastal“.

Hetkel kuum