Türgis tapeti Vene suursaadik

Tapeti vene suursaadik Türgis Andrei Karlov.  Foto: EPA
Äripäev • 19. detsember 2016 kell 17:04

Türgi pealinnas Ankaras lasti kunstinäituse avamisel maha Andrei Karlov, kes oli Vene suursaadik Türgis, vahendas BBC.

Karlov viidi kiiresti haiglasse, kuid tema elu ei õnnestunud päästa. Päev pärast Venemaa vastu peetud meeleavaldusi korraldatud rünnakus sai viga mitu inimest. Politsei teatas, et neutraliseeris ründaja, kelleks osutus 22aastane Türgi politsei eriüksuslane Mevlut Mert Altintas, kes tulistas vähemalt kaheksa lasku. Tulistaja ei olnud saatkonnas tööülesandeid täitmas.

Internetis leviva telefonivideo põhjal karjus Karlovi ründaja püstoliga vehkides: "Ärge unustage Aleppot, ärge unustage Süüriat!" ning "Allah Akbar!" 

Venemaa president Vladimir Putin ütles, et on oluline teada saada, kes juhtis tapja kätt. "Tegemist on provokatsiooniga, mille eesmärk on lõhestada Venemaa ja Türgi suhteid ja Süüria rahuprotsessi, mida valmistavad aktiivselt ette Venemaa, Türgi, Iraan ja teised riigid, kes on huvitatud Süüria konflikti lahendamisest," ütles Putin. "Vastus sellele saab olla ainult üks - terrorivastase võitluse tugevdamine. Bandiidid saavad seda enda peal tunda," lubas Putin.

Putin helistas täna ka Türgi presidendile Recep Tayyip Erdoganile.

Eesti välisministri Sven Mikseri sõnul mõistab Eesti karmilt hukka Venemaa suursaadiku Andrei Karlovi jõhkra tapmise Ankaras. „Sellisele koletule vägivallale ei ole mingit õigustust," ütles Mikser. "Oleme mõtetes suursaadiku perega ja kõigiga, kes selles rünnakus kannatada said.“

Ka president Kersti Kaljulaid mõistis hukka Venemaa suursaadiku tapmise Türgi pealinnas. “Sellisele tulistamisele pole mingit õigustust. Minu kaastunne hukkunu pereliikmetele ja rünnakus kannatanutele,” ütles president Kaljulaid.

Hukkunud 62aastane Andrei Karlov oli kogenud diplomaat, kes teenis  1980. aastatel Nõukogude Liidu suursaatkonnas Põhja-Koreas. Türgi suursaadikuks määras Putin ta 2013. aastal. Karlov oli abielus ja tal oli täiskasvanud poeg.

Hetkel kuum