Saksamaa: kiire kasv, kuid pinged käärivad

Ehitustööline objektil - Saksamaal kasvasid ehitussektori investeeringud mullu 3,1%  Foto: Scanpix/Reuters
Sirje Rank • 13. jaanuar 2017 kell 7:39

Saksamaa läinud aasta majanduskasv ületas ootused ning oli kiireim kasvutempo 2011. aastast.

Töötus on riigis madalaimal tasemel kahe Saksamaa taasühinemisest. Inflatsioon on aga järsult kiirenenud ning Euroopa Keskpangal on järjest raskem ülilõdva rahapoliitikaga jätkata, mis euroala suurima majandusruumi elanikud (valimisaastal) nurisema ajab.

Eile teatas Saksamaa Föderaalne statistikaamet, et Saksamaa majandus kasvas läinud aastal 1,9%, saades kannustust eelkõige era- ja avaliku sektori tarbimisest. Kvartali baasil kasvas SKP neljandas kvartalis eelnenud kvartaliga võrreldes esialgsel hinnangul 0,5%.

Eratarbimine kasvas mullu 2% ja avaliku sektori tarbimine 4,2%. Viimast paisutasid kulutused riiki tulvanud ligi miljoni pagulase vajaduste katteks. Investeeringud kasvasid Saksamaal mullu 1,7%. Ehituses oli kasv 3,1%. Eksport kasvas aastatagusega võrreldes 2,5% ning import 3,4%, vahendas agentuur Bloomberg.

Suurenenud kulutustest hoolimata oli Saksamaa eelarve ülejääk 0,6% SKPst. See oli kolmas järjestikune aasta, mil tulud olid kuludest suuremad.

Numbrid kinnitavad Saksamaa keskpanga detsembris antud hinnangut, et majandusaktiivsus kiirenes aasta teisel poolel algselt oodatust enam. Seda kinnitavad nii usaldusindeksid kui hõive paranemine - detsembris oli tööpuudus 6%.

Commerzbank kergitas nende värskete numbrite peale oma selle aasta Saksamaa majanduskasvu prognoosi 1,3 protsendilt 1,6%-le.

Inflatsioon kiirenes Saksamaal detsembris 1,7%-le, mis on kiireim tempo viimase kolme ja poole aasta jooksul ning mis annab muuhulgas ametiühingutele püssirohtu kõrgemata palkade nõudmiseks. Ligi miljonit avaliku sektori töötajate esindav ametiühing Ver.di plaanib nõuda 6% suurust palgatõusu, energia, toidu – ja tekstiilitööstus 4,5%.

Inflatsiooni kiirenemine teeb ülilõtva rahapoliitikat järgiva Euroopa Keskpanga Saksamaal kergeks patuoinaks, keda valimiskampaanias rünnata. Parlamendivalimised on sügisel ning Saksamaa kantsler Angela Merkel taotleb mandaati neljandaks ametiajaks. 

„Euroopa Keskpanga intressipoliitika seab Saksa hoiustajad ohtu,“ kirjutas Saksamaa äärmusparempoolse partei AfD juht Frauke Petry sotsiaalmeedias. „Nende säästude vargis devalveerimine jätkub ka 2017. aastal ja võib-olla isegi kiireneb,“ vahendas Petry FB kontolt ajaleht Wall Street Journal.

Sel nädalal avaldatud Forsa Institute’i arvamusküsitluse järgi oli AfD toetus 12%, kantsler Angela Merkeli konservatiive toetas 37% ja sotsiaaldemokraate 20% vastanuist.

Hetkel kuum