Rivo Sarapik • 2. veebruar 2017 kell 12:15

"Hirmutab, et pangainimesed ei süvene"

Investeerimisraadio vedajad Tauri Alas ja Kristi Saare.  Foto: Andres Haabu

Rekordiliselt kiiresti väikeinvestoritelt ühisrahastuse vahendusel 1,5 miljonit eurot kaasanud kinnisvaraprojekti kriitika on põhjendamatu, leiavad investeerimisraadio vedurid Kristi Saare ja Tauri Alas.

Äsja enam kui 400 investeerimishuvilist kokku toonud investor Toomase esimesel konverentsil peetud vestlusringis ütles Swedbanki jõukate klientide investeeringuid juhtiv Tarmo Tanilas, et käiks ühisrahastusest kauge kaarega mööda.

"Mind tegelikult hirmutab, et inimesed märgivad 1,5miljonilised investeeringud kolme päevaga täis," märkis Tanilas Crowdestate'i investorite rahastatud Vega projekti kohta, mille raames saab uue näo ja hingamise kunagine Mereakadeemia ühiselamu Tallinnas. "Mul on küsimus, kas need inimesed, kes sinna Lasnamäe projekti raha paigutasid, ka tegelikult mõtlesid, mida teevad," lisas ta.

Saare ja Alas kommenteerisid investeerimisraadio 85. saates, et selline kriitika oli põhjendamatu ning arusaamatu. "Kriitilised sõnavõtud olid õhust, tausta teadmata,“ leidis Saare. "Tekkis küsimus, kui pädevad on inimeste teiste valdkondade investeerimisavaldused. Kui päris nii puusalt tulistatakse."

Nimelt arvutas Alas välja, et keskmine investeeringu suurus projekti oli alla 1200 euro investori kohta – 1,5 miljonist panustas 300 000 üks suurinvestor ning ülejäänud väiketegijad. Suurim summa oli seejuures 25 000 ja väikseim 100 eurot. "Võrdluseks, näiteks riigikogu liige Toomas Kivimägi rääkis konverentsil, kuidas tema investeerib börsile 1600 euro kaupa,"selgitas Alas. "Ei olnud nii, et inimesed külvasid sinna tuhandeid eurosid. Hirmutab, et pangainimesed ei süvene asjasse."

Hetkel kuum