• Jaga lugu:

  Tammeoksa Hollandi firmast liigub raha tagasi Eestisse

  Äripäeva andmetel liikus Eesti Keskkonnateenuste enamusosaluse müügist teenitud raha Hollandis registreeritud firmasse Dommel B.V. See Anti Tammeoksa kontrolli all olev ettevõte on aga ilmunud välja mitmes teises tehingus.

  Hollandi äriregistrisse tehtud päringust selgub, et kuni 2012. aasta novembrini kellegi Jan de Vriesi juhitud ning tema omandusse kuulunud Dommel B.V.-st viivad praegu niidid finantsteenuseid pakkuva BK Corporate International B.V.-ni. Viimane pakub kodulehe järgi privaatpanganduse, fondidesse investeerimise ning perekonna vara majandamise teenust.
  Tänases artiklis "Saladuseloori mässitud jäätmeäri" kirjutame, et Eesti Keskkonnateenuste omanikeringis võis olla varjatult Reformierakonna ning IRLiga seotud sõpruskond, kelle hulka kuulub ka Anti Tammeoks. Ettevõtte enamusosaluse müügist saadud raha võis aga liikuda Hollandi firmasse Dommel B.V.
  Tammeoks ise kinnitas täna Äripäeva küsimustele vastates, et Dommel B.V. on tema kontrolli all olev ettevõte. “Mina olen selle omanik, rohkem kasusaajaid sellel ettevõttel ei ole ja mingit tulu ükski teine isik sealt samuti saanud pole,” oli ainus kommentaar, mille Tammeoks kirjalikult Äripäevale saatis. Eesti Keskkonnateenuste ASi puudutanud küsimustele jättis Tammeoks vastamata.
  Eelmisel kevadel ostis OÜ Eesti Plast pankrotipesast välja Järvamaal tegutsenud plastijäätmete ümbertöötleja Rexest Grupp OÜ varad. Varade hind oli enampakkumisel 1,17 miljonit eurot ning ostu järel seadis Eesti Plast kogu oma vallasvarale kommertspandi Dommel B.V. kasuks summas 1,2 miljonit eurot. Kommertspandi seadmise lepingu järgi esindab Dommel B.V-d Raidla Ellex vandeadvokaat Martin Triipan.
  Eesti Plasti omanikuks oli jaanuarini mittetulundusühing Parem Tulevik, mille juhatuses oli lõppenud aasta detsembrini endine hoiupankur ning varem aastaid Eesti Raudtee juhatusse kuulunud Priit Haller. Praegu on Parema Tuleviku juhatuse liige Toomas Tauts ning Eesti Plasti osa on Kalevi Palutederi nimel.
  Ametlikult oli Tammeoks aastaid MTÜ Eesti Pakendiringlus tagasihoidlikul logistika- ja tootmisjuhi ametikohal. Kuid teda peeti inimeseks, kes kontrollis nii Eesti Pakendiringluse kui ka MTÜ Eesti Rehviliit, MTÜ Elektroonikaromu ning nendega seotud ettevõtete tegemisi ja raha liikumisi.
  Praegu ootab Harju maakohtus otsust kriminaalasi, milles Tammeoksa süüdistatakse EASilt ning KIKilt Euroopa Liidu abiraha väljapetmises. Tammeoksa kaitseb Dommelit esindanud advokaat Martin Triipan.
  Ühel varasemal, küll süüdistusega kohtusse mitte jõudnud Võru Jäätmekeskust puudutanud kriminaaluurimisel viitas prokuratuur Tammeoksa lähedastele suhtele KIKi esindajatega ning tema kõrgele positsioonile jäätmekäitlusvaldkonnas.
  Maksuamet näeb arvestuses alusetut rida
  Ka plastitöötleja Rexest Grupi omanikuvahetus pole riigi ametiasutustele märkamatuks jäänud. Septembris andis Tallinna halduskohus oma määrusega maksu- ja tolliametile loa seada riigi kasuks arest Eesti Plasti ettemaksukontole summas 182 427 eurot. Maksuameti hinnangul on Eesti Plast kajastanud aprilli sisendkäibemaksu arvestuses Rexest Grupi tervikvara soetuselt alusetult käibemaksu summas 195 000 eurot.
  Jäätmekäitlusäris liikuv informatsioon Hollandi firma Dommel B.V. raha päritolu kohta, mis kohtumääruseski äramärkimist leidis, võiks Eesti uurimisasutuste teravdatud tähelepanu pälvida.
  Tallinna vanalinnas Toom-Kooli tänaval asub kaks korterit, millel olid hüpoteegid Hollandi firma Dommel B.V. kasuks.Foto: Andras Kralla
  Dommel B.V.-st tuli eelmisel aastal veelgi raha. Kõigepealt seati Hollandi firma kasuks hüpoteegid kahele Tallinna vanalinnas Toom-Kooli 23 asuvale korterile.
  Esimesel korteril, mille omanik on hiljuti pakendite tootjavastutusäri maha müünud Eesti Pakendiringluse juhataja Aivo Kangus, oli eelmise aasta veebruarini ligi 100 000 euro suurune hüpoteek DNB Panga kasuks. Hüpoteegi kustutamise järel ilmus sinna kohe uus 390 000 euro suurune hüpoteek meile juba tuttava Dommel B.V. kasuks.
  Samas majas on ka teine korter, mille soetas üle-eelmise aasta septembris ärinaise Terje Krossi ettevõte Fertanos OÜ.
  Eelmise aasta veebruaris vahetas korter omanikku, kui selle omandas Terje Krossi äripartneri Monika Rõbtšenko firma OÜ Oiu Veski. Ka sellele korterile seati Hollandi firma Dommel B.V. kasuks hüpoteegid. Kahe hüpoteegi kogusumma oli täpselt sama suur kui Kanguse korteril – 390 000 eurot.
  Praegu enam Oiu Veski korteril Dom­meli hüpoteeki ei ole.
  Selle aasta jaanuaris tegi suure kinnisvaratehingu Tammeoksa äriimpeeriumiga seotud Nelitäht OÜ, kui Tallinna kesklinnas Toom-Kuninga 20a osteti luksuslik hoone. Lähikonnas on Eesti rahvusraamatukogu, Saksa saatkond, Prantsuse saatkond ja park. Ka selle hoone hüpoteegid seati Citadele banka ja Dommel B.V. kasuks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.