Äripäev • 9. mai 2017 kell 13:22

Riigi Kinnisvara AS kaotas kasumis

NUKU teatri ja muuseumi juurdeehitus oli RKASi möödunud aasta üks suuremaid projekte.  Foto: Postimees/Scanpix

Täna kinnitatud Riigi Kinnisvara ASi 2016. aasta majandusaasta aruandest selgub, et kuigi riigifirma kasvatas müügitulu, langesid nii ärikasum kui ka puhaskasum.

RKASi konsolideerimisgrupi majandusaasta müügitulu kasvas möödunud aastal 90,2 miljonile eurole, teatas ettevõte pressiteates. Aasta varem oli müügitulu 84,9 miljonit eurot. Ettevõtte ärikasum kahanes 19 miljonilt eurolt 16,3 miljonile eurole ja puhaskasum 15,7 miljonilt eurolt 13,4 miljonile eurole, millest kasum mittevajaliku vara müügist oli mullu 3,2 miljonit eurot.

Möödunud aasta puhaskasum otsustati jaotada järgnevalt: kohustuslikku reservkapitali 669 254 eurot, eelmiste perioodide jaotamata kasumi arvele 12 715 818 eurot ja dividendideks 0 eurot.

2016. aastal suunati investeeringutesse kokku 55,7 miljonit eurot. Sellest 19,7 miljonit eurot investeeriti 2018. aasta lõpus valmivasse uude Tallinna vanglasse, 10 miljonit eurot möödunud sügisel uksed avanud Eesti Rahva Muuseumi uude peahoonesse ning 6,3 miljonit eurot terviseameti uude büroo- ja laborihoonesse, mis valmis selle aasta alguses.

Suurematest projektidest valmisid möödunud aastal Eesti Rahva Muuseumi uus peahoone, rahvusarhiivi uus peahoone Noora, Piusa kordoni uus hoone, NUKU teatri ja muuseumi juurdeehitus, Maarjamaa hariduskolleegiumi Emajõe õppekeskus, Valga gümnaasiumi õppehoone, Hiiumaa gümnaasiumi uus õppehoone ja Põlva gümnaasiumi õppehoone, mis on ühtlasi Eesti esimene liginullenergia koolihoone.

Peale selle lõppes rahvusvaheline suurprojekt, kus RKAS töötas Läti justiitsministeeriumi tellimusel välja kaasaegse vanglakompleksi kontseptsiooni ja korraldas projekteerimishanke. Liepaja vangla kavandamine on RKASi ajaloo teine rahvusvaheline suurprojekt. 2010. aastal nõustas RKAS Gruusia tolliametit Euroopa Liidu direktiividele ja muudele rahvusvahelistele nõuetele vastava moodultüüpi piiri- ja tollipunkti tüüplahenduse väljatöötamisel.

2016. aastal mõjutas ettevõtte haldustegevust enim hallatavate objektide ja remonttööde mahu jätkuv kasv. Viimaseid teostati möödunud aastal 13,7 miljoni euro eest.

Möödunud aastal müüdi 110 riigile mittevajalikku kinnisvaraobjekti 6,9 miljoni euro väärtuses.

Hetkel kuum