Mait Kraun • 19. mai 2017 kell 16:42

IMF: Venemaa majandus taastub tublisti

Vene lipp Sevastopolis  Foto: epa

Venemaa taastub majanduslangusest hästi ning see trend peaks jätkuma, teatas Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), vahendab CNN Money.

IMF prognoosib, et sellel aastal kasvab Venemaa majandus 1,4 protsenti. „Majandus väljub kaks aastat kestnud langusest, mis oli tänu efektiivsetele poliitikatele tunduvalt pehmem kui eelmised kriisid,“ kirjutas IMF oma raportis.

Venemaa sõltub suuresti naftaekspordist – kui nafta hinnad hakkasid langema, siis see mõjutas Venemaad küllaltki tugevasti. Lisaks sellele kehtestas lääs Venemaale Krimmi annekteerimise eest sanktsioonid, mis viis majanduse veelgi sügavamasse langusesse.

Rubla reageeris suure kukkumisega ning venelased olid sunnitud püksirihma koomale tõmbama. Pärast mitu aastat kestnud kriisi on olukord aga paranema hakanud.

IMF kirjutas raportis, et venelased on suutnud edukalt eelarvepuudujääki vähendada, valuutareservid taastada ning mitmed riigiefirmad erastada. Lisaks sellele tugevdati finantssüsteemi.

Teisalt andis IMF ka hoiatuse – lääneriikide poolt kehtestatud sanktsioonid peletavad investeeringuid ning Venemaa valitsusel on vaja veelgi suuremat reformikava, et vähendada sõltuvust naftast ja teistest toorainetest.

Hetkel kuum