Branson müüs Virgin Atlanticu enamusosaluse

Virgin Groupi asutaja Richard Bransoni sõnul on vangerduse eesmärk luua vundamendi Virgini hea käekäiguks ka 50 aasta pärast.  Foto: EPA

Ärimagnaat Richard Branson müüs 31% talle kuulunud lennufirmast Virgin Atlantic prantslaste Air France-KLM-ile, vahendab Briti ajaleht The Guardian.

Osaluse vähendamisega 51-lt protsendilt 20-le teenis ettevõtte nõukogu esimehena jätkav Branson 220 miljonit naela.

Diil sünnib suurema kokkuleppe taustal. Nimelt on Virgin Atlantic koos ettevõtte suurimaks osanikuks tõusnud USA lennundusgigandi Delta (49%) ja Air France-KLM-iga astumas liitu Itaalia lennufirma Alitaliaga, hakates koos pakkuma lende Euroopa ja USA vahel. Alliansi eesmärk on hambaid näidata konkureerivale partnerlussidemele American Airlines'i ja British Airways'i vahel.

Bransoni sõnul oli tehingu näol tegu suurepärase võimalusega laiendada ettevõtte haaret ja pakkuda klientidele enamat. "Samuti on sellest palju kasu meie inimestele ja Virgin Atlanticu brändile," lisas Branson.

Neljapäeval töötajatele saadetud kirjas ütles Branson, et tegu on lennufirmale põneva päevaga. Ta kinnitas, et nii tema kui ka teised aktsionärid on brändi säilitamise poolt.

"Lennundusäri on Virgin Atlanticu eluaja jooksul konsolideerunud. Nüüd on meie kord võtta koht olulise liidu keskpunktis," ütles Branson.

Ettevõtte käekäik on viimastel aastatel olnud kõikuv. Kuigi lennufirma suutis aastatel 2014–2016 teenida kasumit, ennustatakse tänavusel aastal taas kahjumisse langemist. Seda suuresti Brexiti ja naelsterlingi kukkumise tõttu.

Bransoni otsus on mõneti sarnane paari nädala tagusele uudisele Taavet Hinrikusest, kes otsustas Transferwise'i juhtohjad üle anda kaasasutajale Kristo Käärmannile. Nii nagu Branson, asus Hinrikus ettevõtte nõukogu eesotsa. Richard Branson on ka Transferwise'i investor ning eestkõneleja.

Hetkel kuum