Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Rehe juhitud Danske oli offshorkade paradiis

    Äsja Äripäevas avalikustatud Aserbaidžaani võimuladvikuga seostatavate hämarate miljardite pesumasinas kasutati sadakonda offshore-omanikega Briti ettevõtet, kes omavahel Danske Banki Eesti filiaalis avatud kontode kaudu üle miljardi euro põrgatasid.

    Iga wannabe-rahapesija, kes on ostnud mõne jälitamatu Briti LP või LLP, vajab siiski ka kartmatut rahvusvahelist panka, kes on valmis nende tegude ees silmad sulgema, ent see pole paraku kuigi suur väljakutse.

    Finantsblogi
    nakedcapitalism.com
    Nii liikus suur osa skeemi rahast Danske Banki Eesti filiaalis avatud kontode vahel – nii maksja kui ka saaja kontod asusid Eesti Danskes. Et need tehingud ja nende tegijad lausa karjusid rahapesu ohust, pole isegi võhiku jaoks raketiteadus, rääkimata pangast, kes allub rangetele rahapesu tõkestamise reeglitele.
    Raha pööritasid nimelt värskelt asutatud ja kattuvatele nn postkasti-aadressidele registreeritud Briti juriidilised kehad ehk LLPd ja LPd, kel olid ka kattuvad offshore-firmadest omanikud (vt nimekirja allpool). Maksete selgitused olid pea eranditult stiilis „vastavalt lepingule/arvele ehitusmaterjalide/seadmete eest“.
    Kuidas Eestis tegutsevas pangas sellist tegevust paari-kolme aasta vältel ei märgatud või kes teadlikult silmad kinni pigistasid, on vastuseta. Kuid vaatame lähemalt, millised olid Danske offshore-kliendid.

    Loe Aserbaidžaani pesumasinast artiklist "Aserite pesumasin: 2,5 miljardit pööritati läbi Eesti"

    Kellel lasi Eesti Danske raha pööritada?
    Süüvides firmade rägastikku, mille kontodel Eesti Danskes segamatult raha pööritati, selgub, et nii mõnigi osaline on tuttav juba varem avalikkuse ette kistud skeemidest, näiteks OCCRP, Postimehe jt avalikustatud Vene-Moldova rahapesuskeemist. Tuleb välja, et massiivse rahapesumasina ülesehitamine on väga lihtne ja toimub jõuka ja lugupeetud Suurbritannia aukliku ärireeglistiku toel. Kui lisada siia lugupeetud pangad, kes superskeemidel toimuda lasevad, ongi rahapesijate paradiis valmis.
    Ent võtame Eesti Danske abil toimetanud rahapesijate imetabase skeemi pulkadeks lahti ja näete ise, kui lihtne on rahapesijatel Euroopas toimetada.
    Üks skeemile omane nähtus on Suurbritannias registreeritud LLPd ehk Limited Liability Partnershipsid. Tegemist on äriühingutega, mille registreerimine Suurbritanniasse on imelihtne. Sisuliselt piisab ankeedi täitmisest, kuhu tuleb anda üles vähemalt kaks ettevõtte omanikku ehk partnerit. Ent ei maksa arvata, et need omanikud peavad olema midagi enamat kui tühipaljas õhk.
    Skeemis kasutati ka Šotimaale registreeritud LPsid, millel aruandluskohustus sisuliselt puudub.
    Peidus omanikud
    Aserbaidžaani pesumasinas kasutatud Briti firmade omanikud on erinevate offshore-paradiiside ettevõtted, olgu see paradiis siis Belize, Marshalli saared, Šeišellid vm. Seejuures oli ühe offshore-partneritest firmadepaari omanduses hulk LLPsid, isegi kümneid.
    Offshore-omanikega Briti firmadele üles ehitatud masinavärk töötab tõhusalt. Biriti LLPsid iseloomustab, et direktoriks võib nende puhul samuti mõne offshore-firma märkida. Pole vast tarviski lisada, kuid mõistagi pole selliste offshore-paradiisidesse registreeritud omanike puhul jälgegi tegelikest kasusaajatest. Kui üldse, figureerivad dokumentides esindajad ja direktorid, kelle nimel võib vabalt olla sadu kuni tuhandeid äriühinguid ja kes on vaid pärisomanike maskid.
    Kõrvalepõikena olgu öeldud, hiljuti lükkasid britid käiku uue registri, kus ideaalis peaksid ka kõik LLPd avaldama oma tegelikud kasusaajad. Tõsi, selle registri nõudmistesse on juba eos läbikukkumine sisse kirjutatud. Nimelt tuleb esiteks avaldada 25% või suurema osaluse tegelikud omanikud (pole problemi – märgime omanikeks viis 20% osalusega offshorkat), teiseks on võimalik registrisse kirjutada sisuliselt seda, et LLPga seoses puudub isik või juriidiline isik, keda registreerida. Viimase osas puuduvad aga vastupidise tõestamiseks hoovad ja nii saavad läbipaistmatud LLPd ikkagi edasi toimetada.
    „Igatahes ei ole selle uue registri eesmärk võtta rajalt maha neid umbes 9000 läbipaistmatut LLPd, mis näevad välja täpselt nagu rahapesu seadeldis,“ võtab olukorra kokku finantstaustaga blogijate lehekülg nakedcapitalism.com, kus avatakse muu hulgas erinevate rahapesuskeemide tagamaid.
    Sadu firmasid räämas putkas
    Kui eelnevalt tõdesime, et LLPde partnerid tihtipeale kattuvad, olles siis näiteks paar Belize või Seišellide firmade asutamise masinat, siis samal moel kattuvad ka LLPde registreerimise aadressid. Käesolevas skeemis on üks populaarsemaid aadresse näiteks postkast Inglismaa Hertfordshire'i väikelinnas, Viljandist veid suuremas Potters Baris. Google Maps näitab, et sadu aktiivseid (ja veelgi enam firmade prügikasti läinud) LLPsid on registreeritud Potters Bari kahekorruselisse hoonesse, mis näeb välja nagu suvaline trööstitu putka, ent kuhu registreeritud firmad on ainuüksi meie käsitletavas skeemis liigutanud sadu ja sadu miljoneid dollareid.
    Just sellesse keskmisse valgesse majja Inglismaa väikelinnas Potters Baris oli registreeritud hulk firmasid, mille kontodelt käis läbi hiiglaslikke summasid:
    Olgu siinkohal öeldud, et Potters Bari aadress figureeris lisaks Aserbaidžaani pesumasinale ka Deutsche Banki rahapesuskandaalis, milles pööritati miljardeid.
    Lisaks Potters Bari aadressile kasutati skeemis veel mitmeid üksnes formaalsuste täitmiseks dokumentidesse toksitud aadresse, näiteks postkaste Inglismaal Birminghamis või Šotimaal Glasgow's. Populaarne oli ka pisike Kariibimere saar Dominica (mitte segamini ajada Dominikaani Vabariigiga), sekka ka Vanuatu aadresse, et pilt mitmekesisem oleks.
    Sellised on lood sadade Briti LLPde ja LPdega. Vaatamata kõigile kirjeldatud tunnustele ei olnud kümnetel ja kümnetel LLPdel probleeme avada lühikese aja jooksul kontod Eesti Danskes ja pööritada paari aasta jooksul pööraseid rahasummasid. Nagu nakedcapitalism.com-i blogijad nendivad, siis „iga wannabe-rahapesija, kes on ostnud mõne jälitamatu LP või LLP, vajab siiski ka kartmatut rahvusvahelist panka, kes on valmis nende tegude ees silmad sulgema, ent see pole paraku kuigi suur väljakutse“. Tõesti – paraku polnud see väljakutse ka Eestis.
    On paslik nentida, et näiteks USA välisministeeriumi koostatud ülevaates „peamistest rahapesu riikidest“ on Eesti kolmandas ehk monitooritavate riikide listis, samas kui näiteks Läti on esimeses ehk peamiste mureriikide nimekirjas. Nende kahe vahele jääb veel keskmiselt murettekitavate riikide nimistu. Danske Banki Eesti filiaali pikaaegne kasutamine ulatuslikuks rahapesuks Eesti mainele kindlasti head ei tee.
    Aserbaidžaani pesumasina töötamise ajal Danske Banki Eesti filiaali juhtinud Aivar Rehe rääkis Äripäevale, et pangas oli kõik korras ja rahapesu vastane kaitse toimis. Temaga ei nõustunud aga finantsinspektsioon, rahapesu andmebüroo ja isegi mitte emapank. Eks enda eest kõneleb enim fakt, et mõne aasta jooksul pesti läbi Eesti Danske vähemalt 4,5 miljardit dollarit hämarat Venemaalt ja Aserbaidžaanist tulnud raha.
    Danske Banki Eesti filiaal Tallinna südalinnas oli offshore-omanikega klientide magnet.Foto: Andras Kralla
    Firmade nimekiri
    Vaata, millised Aseri pesumasina offshore-omanikega osalised Danske Eesti kontodel raha põrgatasid.
    Aserite pesumasinas pearolle mänginud Hilux Services LP, LCM Alliance LLP, Metastar Invest LLP ja Polux Management LPga tehinguid teinud peidus omanikega Briti ettevõtted kasutasid selleks Danske Banki Eesti filiaalis avatud kontosid. Avaldame järgnevalt need firmad.
    Summad, mis liikusid offshore-omanikega kehadest eelnevalt nimetatud nelja firma kontodele, ulatusid mitmesaja miljoni dollarini, välja kanditi neisse aga tunduvalt suurem summa – üle miljardi.
    Firmad on sorditud offshore-omanike järgi. Pane tähele, et ka neli skeemi võtmefirmat ise kuulusid samadele offshore-omanikele, mida võrgustikus kasutati (nimekirjas paksus kirjas).
    Solberg Business Ltd ja Akron Resources Corp (Briti Neitsisaared):
    Hilux Services LP, Polux Management LP, Faberlex LP, Pakart LP.
    Exponet GMBH ja Astrocom AG (Seišellid):
    LCM Alliance LLP, Bondwest LLP, Overmond LLP, KG Commerce LLP, GFG Export LLP, Rider Import LLP, Credilex LLP, Standline Sales LLP, Dartley Capital LLP, Supramark Export LLP, Contratech Sales LLP, Bergfox Alliance LLP, Lightfold Experts LLP, Captron Merchants LLP, Dexport Universal LLP, Mobila LLP, Overton Sales LLP, Bonwest Industrial LLP, Hillstar Complex LLP, Danbell Import LLP, Toolmark Products LLP, Digimark Merchants LLP, Bentcard Import LLP, Delmoore Express LLP.
    Ostberg Ltd ja Kenmark Inc (Dominica saar):
    Avromed Company LLP, Bonwill Projects LLP, Crosspark Lines LLP, Riverlane LLP, CNL Universal LLP, Brandhold Alliance LLP, Roblex Merchants LLP, Tronlux Ventures LLP, Nextmark Sales LLP, Nordland Development LLP, Adana Trade LLP, GTW Export LLP, Datville United LLP, Extrafield LLP, Euroex Commercial LLP, Metrex Projects LLP, Festival Sales LLP, SDT Trade LLP, Delfront Import LLP.
    Eurointer AG ja Bridgepoint AG (Seišellid):
    Richfield Trading LP, Wildpark Sales LP, Brenton Business LP, Luxborg LP.
    Mils Union Ltd ja Mils Consulting Ltd:
    Rasmus LP.
    CEO Corona Ltd ja RMI Proxy ja Secretary Ltd või M&S Basic Ltd (Marshalli saared):
    Moloney Trade LLP, Datemile Alliance LLP, Rusmedizd Trade LLP.
    Integrex Ltd ja Corporex Ltd (Belize):
    Cityport Contracts LP, General Trade LP, Sanberg Eurotrade LP, Interwest LP.
    Syten Group Ltd ja Pintox Systems Ltd (Marshalli saared):
    Infocar Trade LLP, Arba Management LLP, Cayrest Export LLP.
    AFK Business Management Ltd ja Lancaster Management Association Ltd (Seišellid):
    Vassa Impex LLP, Teoline Business LLP.
    Ireland & Overseas Acquisitions Ltd ja Milltown Corporate Services Ltd (Belize):
    Lota Sales LLP, Boninvest LLP, Infocrest LLP, Frontwell Company LLP, Orderville LLP, Carlex Technology LLP, Logilux LLP, Stylemax Company LLP, Pilotex Import LLP, Solitex Sales LLP, Cambell Universal LLP, JLS Products LLP, Highcorp Worldwide LLP, Jetmax Contracts LLP, Firstwood Alliance LLP, Croftlink Export LLP, Willrock United LLP, Mondotech LLP, Dellwood Sales LLP, Solidstar Worldwide LLP.
    Partnerid Altimex Ltd ja Crestberg Ltd (Dominica):
    Martex Sales LLP, Carlpool LLP, Buildco Supplies LLP.
    Luxhold Ltd ja Rainhold Ltd (Seišellid):
    Intraway Alliance LLP, Lakemont Projects LLP, Unionstar Trade LLP, Widemark Capital LLP, Granston Sales LLP, Unicont Industrial LLP, Richboro Projects LLP, BHW Projects LLP, Dockwood Alliance LLP.
    Harris Overseas Ltd ja Sky Management Company Ltd (Vanuatu):
    Moya Engineering LLP, Dallas import LLP.
    Advance Developments Ltd ja Corporate Solutions Ltd (Belize):
    Metastar Invest LLP,Rikas Export LLP, Sover Development LLP.
    Inhold Ltd (direktor tuntud variisik Stan Gorin), Multhold Ltd (direktor kurikuulus Läti variisik Erik Vanagels):
    Globecom Trade LP, Cartfield Trade LP.
    Uus-Meremaale registreeritud ettevõtted, mille taga on variisikud Inta Bilder (Läti) ja Petr Zika (Küpros):
    LGS Commerce Ltd, Streamford Worldwide Ltd, Jetfield Networks Ltd.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Balti indeks tõusis jõudsalt
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti kokku 6309 tehingut nind kogukäive oli Balti aktsiaturul 2 943 668,06 eurot.
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti kokku 6309 tehingut nind kogukäive oli Balti aktsiaturul 2 943 668,06 eurot.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.