Märt Belkin • 29. september 2017 kell 11:51

Euroala inflatsioon jäi nutuseks

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi  Foto: Scanpix/Reuters

Septembris oli euroala inflatsioon kiirhinnangul 1,5 protsenti, mis jäi alla analüütikute ootustele ning kaugele maha Euroopa Keskpanga pikaajalisest sihist.

Analüütikud ootasid, et tarbijahindade kasv kiireneks septembris 1,6 protsendini. Seda siiski ei juhtunud ning näitaja jäi 1,5 protsendile ehk samale tasemele kui augustis, selgub Eurostati kiirhinnangust.

Praegune inflatsioonimäär jääb kaugele maha Euroopa Keskpanga sihist, mis näeb ette, et pikaajaliselt peaks inflatsioonimäär olema veidi alla 2 protsendi. Olukord on tugev argument ka neile, kes leiavad, et EKP tugiostude programmi tuleks kokku tõmmata järk-järgult ja pisitasa, edastas Reuters.

Lähikuudel peaks inflatsioon aeglustuma ning võib järgmise aasta alguses jääda ka alla 1 protsendi taseme. See paneb Euroopa Keskpanga keerulisse olukorda, kuna euroala tugev majanduskasv viitab justkui sellele, et lõtva rahapoliitikat tuleks karmimaks muuta, ent nõrk inflatsioon viitab sellele, et tuge on jätkuvalt vaja.

Reutersi teatel on kõige tõenäolisem kompromiss varaostukava mahtude väike vähendamine järgmisel aastal, kui samal ajal antaks lubadus, et rahapoliitika jääb lõdvaks plaanitust pikemaks ajaks. Otsust võib oodata oktoobris.

Hetkel kuum