Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Meditsiini mõjutajad 2017

    Äripäeva ajaleht Meditsiiniuudised valis välja inimesed, kes sel aastal valdkonda kõige rohkem mõjutasid.

    I koht
    Toivo Tänavsuu kingib lootust ja aega
    Kingitud Elu fondi asutaja Toivo Tänavsuu on juba mitu aastat jätkanud ootamatult võetud kohustust, mis on olnud inimestele viimaseks õlekõrreks ning vahel ka võtmeks tervenemisele.
    Ajakirjanik Toivo Tänavsuu käivitas heategevusfondi 2014. aastal. Kolm aastat hiljem tundub, et see on tegutsenud vähemalt kümmekond aastat. Tänavsuu isiklikust murest ema ravi rahastamisel alguse saanud ettevõtmine on leidnud laia kandepinna kogu ühiskonnas – abi on saanud 100 inimest ja heategevusse panustajaid on sellest mitu korda rohkem. Märkamata pole algatus jäänud ka arstide hulgas. 
    PERHi onkoloog Indrek Oro ütleb, et ta ei tunne küll Tänavsuud isiklikult, kuid on huviga jälginud tema tegemisi, mis on olnud küllalt hästi nähtavad. Oro on sageli imetlenud Tänavsuu turundamise oskust ja tegevuse tulemuslikkust. 
    Ta lisab, et inimesi, keda Tänavsuu on suutnud oma fondiga aidata (ehk siis patsiente), tuleb järjest juurde nii nagu neidki, keda ta on enda sõnul suutnud ravida (ehk annetajaid). 
    “Onkoloogina ei saa ma tema ettevõtmiste tähendust kuidagi alahinnata. Kui üldse midagi kõrva riivab, siis ehk armutu vastandumine haigekassaga, kes justkui oleks mingi pahatahtlik ja ihnus tegelane ning kuidagi ei taha raskes olukorras patsiente aidata. Kes vähegi tunneb selle asutuse köögipoolt, teab, et nii see muidugi ei ole. Aga seegi võib olla lihtsalt osav marketinginipp,” leiab Oro.
    Haigekassa hindab aga Tänavsuu ettevõtmist kõrgelt. “Toivo Tänavsuu algatus on olnud väga tänuväärne, sest ta on loonud võimaluse kokku saada neil inimestel, kellel on võimalused ja soov aidata, ning need, kes vajavad meie kõigi ühist toetust,” kommenteerib haigekassa tervishoiu- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Katrin Romanenkov. Ka tema rõhutas Tänavsuu rolli annetuskultuuri arendamisel.
    Perearst Karmen Joller ütleb, et Tänavsuu näikse olevat üks neist inimestest, kes järgib vanade eestlaste soovitust: kus viga näed laita, seal tule ja aita – kui riigi käed jäävad lühikeseks, peabki appi tulema kogukond.
    “Toivo Tänavsuu on kogukonna tasemel algatanud midagi, mis on muutnud paljude perede elu ja andnud lootust ning aega. Tuleb välja, et aeg on tõepoolest raha. Minu sügav lugupidamine mittemeedikule, kes on Eesti meditsiini täiesti omal moel edasi viinud,” ütleb Karmen Joller.
    Meditsiini mõjutaja 2017 Toivo TänavsuuFoto: Raul Mee
    Tänavsuu: tegutsen, kuni jaksan
    Toivo Tänavsuu tõdeb, et fond on ka tema enda arusaamades muutusi teinud ja see annab jõudu jätkata.
    Mis on sinu suhtumises muutunud nende aastate jooksul, kui oled fondi vedanud?
    Esiteks on mind enim üllatanud, kuivõrd vähiteema Eesti inimestele korda läheb ning millise kambakaga on inimesed valmis teiste elude eest võitlema. Ma ei osanud 2014. aastal ette näha, et nüüd kogume annetustena üle 1,5 miljoni euro ja toetame 100 inimest.
    Teiseks on kõvasti avardunud fondi tähendus ja mõte. Kujutasime ette, et fond on mõeldud vähihaigetele, kes ei saa abi haigekassast. Nii ongi, kuid kaugeltki mitte ainult.
    Me mitte lihtsalt ei rahasta ravi, vaid kingime lootust, aega, veel ühe õlekõrre, võimaluse proovida parimat ravi, elada kauem täisväärtuslikult või isegi terveks saada. Seda laia spektrit ma 2014. aastal veel ei tajunud.
    Kas pärast isikliku leina pole olnud tahtmist distantseeruda kogu teemast?
    Ei ole. Kivisüdamega inimesena ei ole osanudki õieti leina tunda.
    Ma tean, et ema lahkus rahuga ja on praegu paremas paigas. Elu võib olla kallis, kuid surm ei ole lõpp.
    Mis annab sulle jõudu ikka ja jälle kirjutada haigete nimel?
    Ma näen, et see kõik läheb inimestele korda. Nii abivajajatele kui ka annetajatele. Saan olla see kast, kelle kaudu transformeeruvad Eesti inimeste lahkus ja annetused raske haiguse küüsis inimeste jaoks elupäevadeks. Need elupäevad ei ole olulised mitte ainult ühele inimesele, vaid tervetele  suguvõsadele.

    Toivo Tänavsuu, vähiravifond Kingitud Elu, Eesti Ekspressi ajakirjanik

    Marek Vink, Eesti Hambaarstide Liidu juht, hambaarst

    Karmen Joller, Kivimäe Perearstikeskuse perearst

    Jevgeni Ossinovski, tervise- ja tööminister

    Mart Saarma, teadlane, molekulaarbioloog

    Madis Veskimägi, Tõstamaa perearst

    Katrin Rehemaa, Eesti Arstide Liidu peasekretär

    Ott Laius, ravimiameti ravimiohutuse osakonna juht

    Margus Linnamäe, ravimimüügiettevõtja, Magnumi omanik

    Tanel Ross, Eesti Haigekassa juht 2012–2017

    II koht
    Marek Vink, maailmaparandaja
    Hambaarstide liidu juht leiab, et riiklikult reguleeritud süsteemis teenuse kvaliteet langeb.
    Doktor Marek Vink koolitab hambaraviõdesid, esineb raadios ja televisioonis, vastab hambaportaalis, räägib suhkrukellast ning soovitab lisada limonaadile samasuguseid hoiatavaid silte nagu suitsudele. Vink selgitab kannatlikult, et pole olemas halbu hambageene ja lõputust auk-plomm-auk-plomm karussellist, mis võib maksma minna isegi uue luksusauto hinna, päästab vaid toitumisharjumuste muutmine. Samuti rõhutab ta, et hambaarstki ei peaks olema vaid tagajärgedega tegeleja, vaid ennetaja.
    Viimasel aastal on Eesti Hambaarstide Liidu juht ja Almare Hambakliiniku hambaarst Vink sekkunud ka tervishoiupoliitikasse, selgitades väsimatult, miks haigekassa täiskasvanute hambaravileping hea pole ja mida muuta tuleks. Sama võitlus on alanud ka järgmise aasta algusest jõustuva proteesihüvitise teemal.
    Vink: mulle läheb korda, kuhu me liigume
    Hambaarstide eestkõneleja Marek Vink leiab, et haigekassa rahast peaks rohkem kulutama haiguste ennetamisega, siis saaks üles kasvatada tervete hammastega põlvkonna.
    Mis sunnib Teid avalikkuses sõna võtma ja hambaarstide eest seisma?
    Naljaga öeldes, siis amet kohustab. Natuke tõsisemalt rääkides olen ma sisimas maailmaparandaja, kellele läheb vägagi korda, mis meie tervishoiusüsteemis toimub ja kuhu me liigume.
    Milliseks võiks muutuda hambaravisüsteem, et see oleks sõbralik nii arstile kui ka patsiendile?
    Eesti hambaraviteenus kuulub praegu Euroopa parimate hulka. Tugev  konkurentsisituatsioon on sundinud Eesti hambaarste ennast koolitama ja investeerima moodsatesse seadmetesse. Kõik see võimaldab pakkuda laia valikut kõrgel tasemel teenuseid.
    Riiklikult reguleeritud süsteemis teenuse kvaliteet langeb, kuna turusituatsioon ei ajenda olema parem konkureerivast kliinikust. Kuna valdav osa Eesti raviasutustest ei ole nõus vabatahtlikult osutama praegusest kehvemat teenust, mida nad peaksid ka ise doteerima, siis polegi riigi toetusega hambaraviteenus kättesaadav.
    Sõbralik riik lubaks patsiendil valida endale meelepärase kliiniku ja hüvitaks riigile sobivas ulatuses seal tehtud kulu. Ehk siis raha peaks patsiendiga kaasas käima.
    Kas ja millised võiksid olla riigipoolsed toetused?
    Lihtsalt järjest suurema hulga raha põletamine pelgalt haiguse tagajärgedega tegelemiseks pole jätkusuutlik. Ka hambaarsti “premeeritakse” hambasse täidise asetamise eest, mitte patsiendi suu tervena hoidmise eest. Minu meelest võiks suisa seaduses kindlaks määrata protsendi haigekassa eelarvest, sarnaselt kaitsekuludega riigi eelarvest, mis tervist päriselt hoidvale haigusi ennetavale tegevusele läheks. Näiteks erilist tähelepanu laste hammaste tervisele pöörates on täiesti reaalne üles kasvatada tervete hammastega põlvkond. Praegu on aga Eestis rohkesti katkiste hammastega lapsi, kes justkui ei elakski 21. sajandi Euroopas.
    Meditsiini mõjutaja Marek VinkFoto: Raul Mee
    III koht
    Karmen Joller, tervisemisjonär
    Kivimäe perearstikeskuse perearst Karmen Joller on võtnud vabatahtlikult ette inimeste tervisealase harimise.
    Hiljuti võttis meedias sõna üks õde, et mõni patsient võiks hügieeni eest rohkem hoolt kanda. Seepeale kirjutas Karmen Joller, et kui meedikut häirib kasimata patsient, tuleks sellest patsiendiga rääkida, sest me ei tea, kas tal on näiteks depressioon.
    Igal sügistalvel tõstavad häält vihased lapsevanemad, kes ei suuda näha lasteaias köhivaid ja nohuseid lapsi. Doktor Joller ütleb, et veidi tatine laps võib minna küll lasteaeda. Ta on valmis vastama veganluse teemadel ja selgitab, et üks taimetoitluse suur pluss on see, et vegan ei saa kuidagi ülekaaluline olla. Doktor Joller manitseb patsiente puuke ise eemaldama, mitte EMOsse jooksma. Ta väitleb vaktsineerimisvastastega, kui vaja. Perearst Jollerit võiks pidada kaasaegse Eesti meditsiinimisjonäriks, kes rahvale elementaarseid tervisetõdesid kuulutab.
    Joller: tahan tekitada rahulikku ja avatud arutelu
    Kivimäe perearstikeskuse perearst Karmen Joller ütleb, et sekkub tervisteemadel arutellu siis, kui miski teda puudutab, ja püüab arutelu hoida avaliku ja rahuliku.
    Mis paneb teid tihti avalikult sõna võtma?
    Inimestel on tänapäeval korraga lihtne ja keeruline. Lihtne, sest infot on palju ja see on kergesti kättesaadav. Keeruline, sest infot on palju ja see on kergesti kättesaadav. Ja kui inimene ei ole kursis teadusliku metoodikaga ega oska teadustöid ja muid allikaid kriitilise pilguga vaadata, on väga lihtne teda segadusse ajada.
    Ma võtan sõna tavaliselt siis, kui miski mind eriliselt puudutab.
    Arstid, ja mitte ainult perearstid, võiksid olla inimesed, kellelt patsient saab infot turvaliselt – ilma süüdistuste ja halvustava suhtumiseta. Just vaktsineerimisvastased räägivad sellest, et nad tajuvad halvakspanu meedikute poolt. Seetõttu ei julge nad oma küsimusi esitada.Me vajame sellistel teemadel avatud ja rahulikku arutelu. Ma annan oma parima, et seda tekitada ja ülal hoida. Et inimesed teadmiste läbi end ise rohkem aidata oskaksid ja vajadusel enda eest seista saaksid.
    Kas kõiksugu vidinatest ja äppidest on inimesele ja arstile rohkem kasu või kahju?
    Vidinad ja äpid võiksid olla süstematiseeritud, struktureeritud. Praegu mõtleb igaüks oma nurgas välja mingi vahva ja kasuliku asja, mis eraldi vaadates seda ka on. Aga kui neid äppe ja vidinaid on liiga palju, tekitab see ainult segadust. Paremad vidinad ja äpid peaksid olema integreeritud perearsti töölauale ja ehk ka patsiendiportaali. Me oleme küll e-riik, aga meditsiinitarkvara on ajale jalgu jäänud. Siin ootaks riigilt palju suuremat tuge.
    Milline on perearsti roll 10 aasta pärast?
    Kõige olulisemas on perearsti roll 10 aasta pärast samasugune – perearst on ikka “ihule kõige lähemal”. Loodan, et 10 aasta pärast on tehtud muutusi perearstide töökorralduses, nii et perearstil jääks patsiendi jaoks rohkem aega.
    Meditsiini mõjutaja Karmen JollerFoto: Raul Mee
  • Hetkel kuum
Artur Praun: ettevõtted hakkavad varem või hiljem omaenda digiprügisse uppuma
Ei ole mõistlik ega jätkusuutlik säilitada kõiki andmeid lihtsalt seepärast, et pilveruumi juurdehankimine on äärmiselt lihtne. Kahjuks aga praegu just sinnapoole liigutakse, kirjutab Elisa ärikliendiüksuse juht Artur Praun.
Ei ole mõistlik ega jätkusuutlik säilitada kõiki andmeid lihtsalt seepärast, et pilveruumi juurdehankimine on äärmiselt lihtne. Kahjuks aga praegu just sinnapoole liigutakse, kirjutab Elisa ärikliendiüksuse juht Artur Praun.
Skandaalist kergelt pääsenud Philipsi aktsia asus rallima
Hollandi elektroonikatootja Philipsi USA kohtunõuete kokkulepe ohtlike meditsiiniseadmete skandaalis osutus prognoositust kordades odavamaks ja ajas aktsia rallima.
Hollandi elektroonikatootja Philipsi USA kohtunõuete kokkulepe ohtlike meditsiiniseadmete skandaalis osutus prognoositust kordades odavamaks ja ajas aktsia rallima.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Esimesed naised, kes purustasid investeerimismaailmas klaaslae
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Tuntud ettevõtte turundusjuht leevendas Mihkel Raua süütunnet
Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste ütles konvrentsil “Password 2024” esinedes, et roheliste tarbimisvalikute puudumisel peaks süüdi tundma ettevõte, kes ei paku alternatiive.
Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste ütles konvrentsil “Password 2024” esinedes, et roheliste tarbimisvalikute puudumisel peaks süüdi tundma ettevõte, kes ei paku alternatiive.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Valmistoidutootja tuli kahjumist välja
Valmistoidutootja Usin-TR suurendas eelmisel aastal käivet ja jõudis üle mitme aasta tagasi kasumisse.
Valmistoidutootja Usin-TR suurendas eelmisel aastal käivet ja jõudis üle mitme aasta tagasi kasumisse.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.