Liina Laks • 8. jaanuar 2018 kell 8:10

Maailma kalleima viina omanik on Eestile võlgu

Viinanäitusel laiutab maailma kalleima viina kohal auk.  Foto: epa

Möödunud nädalal pandi Taani baaris pihta maailma kalleim viinapudel, mis maksis enam kui miljon eurot. Pudeli tegeliku omaniku Leonard Yankelovichi ettevõttel on Eestis aga maksuvõlg.

Selle aasta teisel päeval sisenes kapuutsi silmini tõmmanud mees Kopenhaageni baari Cafe 33, võttis suuna baarileti taha ja haaras sealt justkui juhuslikult ühe pudeli. Tegelikult teadis pikanäpumees aga täpselt, mille järele läks: saagiks langes maailma kalleim viinapudel, mis kogus kuulsust populaarses sarjas „Kaardimaja“, kirjutas New York Times.

Viin Russo-Baltique viin soojendas sarjas Ameerika ja Venemaa presidendi suhteid. The Drinks Business kirjeldas, milles seisnes viina erakordsus: pudel oli tehtud kolmest kilost kullast, kolmest kilost hõbedast, seda ehtis tsaarikotkakujuline kork ja jupike nahka ehtsalt 1912. aasta Monte Carlo ralli läbi teinud autolt. Viina ennast kirjeldas baari omanik Ingerberg kui „väga maitsvat“ – olevat see tehtud ju Prantsuse Alpide veest.

Varastatud pudel ise polnud aga sugugi taanlase oma. Viin saadi Ingerbergi sõnul laenuks läti Dartzi-nimelise firma omanikult Leonard Yankelovichilt (Leonards Jankelovics). Dartz on kogunud maailmas kuulsust ja Eestis kurikuulsust ülikallite soomustatud autode loomisega.

Kaks aastat tagasi kirjutas Äripäev, kuidas raskustes Eesti luksussoomukite tootja Combat Armoring Group süüdistas lätlasi selles, et nood võtvat Ameerika filmidest tuntud soomukid laenuks, pärast kirjutavat need aga enda toodanguna arvele ja koguvat niimoodi maailmas tuntust.

Asju ajab Eesti firma

Maailma kalleim viin.  Foto: Reuters/Scanpix

Maailma autoajakirjades reklaamib Yankelovich luksusautosid Läti firma Dartz Motorz Company kaudu. Tegelikult kuulub see firma aga Eestis registreeritud Dartz Grupa OÜ kontserni. 

Dartz Grupa bilanssi vaadates hakkab silma napp müügitulu ja kopsakas maksuvõlg, mis ulatub 20 500 euroni. Ülemöödunud aastal teenis ilma töötajateta ettevõte 130 000 eurot müügitulu ja jäi 34 000 euroga napilt kasumisse. Möödunud aasta esimese kolme kuu käive jäi 161 000 euro juurde.

Möödunud neljapäeval leiti varastatud viinapudel ühelt Kopenhaageni ehitusplatsilt üles. Taani leht The Local kirjutas, et kallis pudel ise oli heas seisus, aga viin oli läinud. Selle pudeliga saaks Yankelovich Eesti maksuvõla mitmekordselt tasutud.

Hetkel kuum