Äripäev • 16. aprill 2018 kell 7:36

Maksuamet avastas kütusepetiste ahela

kütus  Foto: epa

Aprilli alguses pidas maksu- ja tolliamet kinni kuus isikut, keda kahtlustatakse kütusega seotud käibemaksupettuses, mille tulemusel varjati maksukohustust pea 800 000 euro ulatuses.

Kolm kahtlustatavat võeti prokuratuuri taotlusel vahi alla, teatas maksuamet.

Kriminaalmenetluse käigus tuvastati, et grupp inimesi korraldas eelmise aasta teises pooles diislikütusele sarnase vedela põlevaine soetamist Poola aktsiisiladudest nii otse Eesti kui ka läbi Leedu ja Läti äriühingute.

„Kahtlustuse järgi toodi kütusele sarnane vedel põlevaine Eestisse nii Eesti, Soome kui ka Suurbritannia äriühingute nimel kui mitteaktsiisikaup, kuid müüdi juba kütusemüügiluba omavale Eesti ettevõttele edasi diislikütusena. Ostu-müügitehingutega tekkinud maksukohustuse vähendamise eesmärgil esitati MTA-le valeandmeid, millega varjati maksukohustust pea 800 000 euro ulatuses,“ selgitas maksuameti uurimisosakonna talitusejuhataja Terje Lang.

Kahtlustatavana peeti kinni kuus inimest ning lisaks neile on kahtlustus esitatud veel kahele inimesele. Põhja ringkonnaprokuratuur esitas Harju maakohtule kolme kahtlustatava vahistamise taotluse, kuna oli alust arvata, et nad võivad vabadusse jäädes jätkata kuritegude toimepanemist.

Isikutele etteheidetav kuritegu – eriti suures ulatuses maksukohustuse varjamine – on esimese astme kuritegu, mille puhul on võimalik isikuid karistada ühe- kuni seitsmeaastase vangistusega.

Samuti arestis kohus mitmele kahtlustatavale kuuluvat vara, kokku ligi 280 000 euro väärtuses.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi maksu- ja tolliameti uurimisosakond ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Hetkel kuum