Äripäev • 25 aprill 2018

Tamm ootab kliimamuutuste positiivset mõju

Tarmo Tamm  Foto: Postimees/Scanpix

Kliimamuutused lähevad Eestist mööda ning kasvav ülemaailmne nõudlus tõstab Eesti toidutööstuse uutesse kõrgustesse, usub maaeluminister Tarmo Tamm.

„Mina usun küll, et Eesti toiduainesektori paremad päevad on veel ees. Kui me vaatame maailma rahvaarvu kasvu, siis tulevikus on vaja rohkem toiduaineid, rohkem vett, rohkem energiat. Meil on maad, niiskust ja energiat,“ rääkis minister toidutööstuse aastakonverentsil.

Tamm võrdles mulluseid külmakahjustusi Euroopa viinamarjakasvatuses vihmase suvega Eestis. „Jah, osa vilja jäi põllule, uba jäi põllule, aga kokkuvõttes kasvatas teraviljasektor kõvasti toodangut, meil on hea keskkond, uued tehnoloogiad ja see viib edasi,“ rääkis ta.

Kasvavad tööjõukulud, ühine põllumajanduspoliitika ja kliimamuutused on tema sõnul kolm peamist faktorit, millega toiduainetööstus kohanema peab. „Potentsiaali on veel rohkelt, kodumaine köögi- ja puuvili annab ainult 10 protsenti meie tarbimisest ning 1/3 kogu põllumajandussektori toodangust veame töötlemata välja, kuid kui vaadata uudse tehnoloogiaga rajatud maasikaistandusi või suuri õunapuuaedu, siis lootust on,“ lisas Tamm.

Hetkel kuum