Äripäev • 7. mai 2018 kell 7:05

Likvideerimisel ABLV Bank pöördub Euroopa Kohtusse

Foto: Reuters/Scanpix

Lätis rahapesuskandaali sattunud ja Euroopa Keskpanga poolt likvideerimisele saadetud ABLV Bank otsustas keskpanga otsuse kaevata Euroopa Kohtusse.

Pank rõhutab börsiteates, et Keskpanga ja Ühtse Kriisilahendusnõukogu otsuste pärast kohtusse pöördumine likvideerimist ei peata, kuid on vajalik panga ja selle töötajate maine ning võimalike kahjuhüvitiste jaoks. Samuti tuginevad Läti panga advokaadid Luksemburgi kaubanduskohtule, mis oli tugevalt kritiseerinud panga Luksemburgi tütarpanga sulgemist.

Panga probleemid said alguse 13. veebruaril, kui USA rahandusministeeriumi finantskuritegudega tegeleva üksuse FinCEN teatas, et kahtlustab panka rahapesus ning Põhja-Korea sanktsioonide rikkumises. Teatele järgnenud pangajooksu käigus võeti pangast välja üle 600 miljoni euro ning pank palus Läti keskpangalt likviidsuslaenu. 

Keskpank jõudis veebruari lõpuks järeldusele, et pärast ABLV panga likviidsusprobleemide teket on pank kaotanud või kaotamas maksevõimet ning läheb seetõttu ühtsest kriisilahenduskorrast lähtuvalt likvideerimisele. Sama otsuse langetas keskpank ka ABLV Luksemburgi tütarpanga kohta.

ABLV ise jääb seisukohale, et pangal likviidsusega tegelikult probleeme ei olnud ega oleks ka lähitulevikus tekkinud, sest mõlemal pangal oli tugev finantspositsioon. Avalduses süüdistatakse Euroopa Keskpanka USA Finceni teatele ülereageerimises.

Hetkel kuum