• Volvo Trucksi innovatsioonidirektori Lars Mårtenssoni sõnul peavad riigid rajama rohkem gaasitanklaid – kes suudab kiiremini ümber orienteeruda, sel on ka selge eelis.Foto: Tõnu Tramm
  Jaga lugu:

  Volvo tippjuht: gaasiveokid tulevad nii või teisiti

  Lähima 5–7 aasta vaates hakatakse linnasisesteks vedudeks kasutama rohkem elektriveokeid, riigisisesteks CNG-mootoriga ning rahvusvahelistes vedudes LNG-veokeid, on Volvo Trucks innovatsioonidirektor Lars Mårtensson veendunud.

  Teemaveeb logistikauudised.ee kirjutas, et Mårtenssoni sõnul ootavad veokitööstust ees suured muudatused, sest kliimaleppe eesmärgid on ambitsioonikad ning diislikütusel sõitvad veokid ei suuda täita seda eesmärki ka siis, kui kasutusele võetakse kõik aerodünaamilised lahendused, hübriidsüsteemid jms.
  “Tuleb hakata mõtlema alternatiivsetele kütustele. Paljuräägitud vesinik on veel liiga kauge tulevik, samuti on elektriveokite kasutamine mõeldav vaid linnades. Küll aga on lähema 5–7 aasta perspektiivis väga oluline roll just gaasiveokitel: CNG-mootoriga veokid siseriiklikel vedudel ning LNG-veokid rahvusvahelistes vedudes,” rääkis Mårtensson Göteborgis toimunud seminaril.
  Tema hinnangul asendub lähiaastatel umbes 20% diislikütusel sõitvatest veokitest biogaasil sõitvatega.
  See omakorda eeldab riikidelt kiiret tegutsemist, et hakata rajama rohkem gaasitanklaid: kes suudab kiiremini ümber orienteeruda, sel on ka selge eelis.

  Pane tähele

  Lars Mårtensson esineb samateemalise ettekandega ka 23. jaanuaril toimuval 7. Autovedajate aastakonverentsil, mille alapealkiri on “Kuhu edasi?”.

  Samas teemaplokis räägib ka Stonewolf OÜ juhatuse liige Andrus Laul, kes katsetas nädala oma igapäevatöös CNG-veokit, ning Alexela Groupi juhatuse liige Marti Hääl, kelle ettekanne keskendub LNG veokite saabumisele meie teedele.

  Programmiga saab lähemalt tutvuda siin.

  Teine suund, kuhu veokitööstus liigub, on autonoomsus ehk isejuhtivad veokid. Mårtenssoni sõnul ei jõua ilma juhita veokid tavaliiklusesse ilmselt veel niipea, küll aga on sisuliselt valmis teedele tulema platooning-süsteem ehk üksteise taga sõitvad autorongid, mille juhtseadmed on sünkroniseeritud esimese veokiga.
  Juhita veokeid katsetatakse aga juba edukalt erinevatel kinnistel territooriumidel, näiteks kaevandustes.
  Uus väljakutse on panna prügiveokid end ise juhtima, kuid siin on veel liiga palju ohte, mis sellel täies mahus sündida laseks. Küll aga on võimalik panna prügiautod ühe tänava ulatuses ise edasi sõitma kuni järgmise konteinerini ehk piisab ühest inimest, kes tühjendab konteinereid, auto aga liigub ise.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
USA ametivõimud hakkasid uurima Alibaba pilveäri
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
Raadiohommikus: Eesti IT-ettevõtete edulood Lähis-Idas ja spaaäri tulevikust kõrgete energiahindade juures
Dubai Expol käib Eesti IKT-sektori ettevõtete jaoks aktiivne töö ja ärisidemete sõlmimine. Cybernetica äriarenduse konsultant Kevin Tammearu räägib raadiohommikus sellest, kuidas õnnestus tal allkirjastada koostööleping Paapua Uus-Guinea valitsusega. Nortali Lähis-Ida ja Aafrika regiooni juht Marek Helm jagab kogemusi piirkonnas äri ajamisest ja ITLi juht Doris Põld selgitab, milliseid ärivõimalusi näevad Eesti IKT-ettevõtted Pärsia lahe regioonis.
Dubai Expol käib Eesti IKT-sektori ettevõtete jaoks aktiivne töö ja ärisidemete sõlmimine. Cybernetica äriarenduse konsultant Kevin Tammearu räägib raadiohommikus sellest, kuidas õnnestus tal allkirjastada koostööleping Paapua Uus-Guinea valitsusega. Nortali Lähis-Ida ja Aafrika regiooni juht Marek Helm jagab kogemusi piirkonnas äri ajamisest ja ITLi juht Doris Põld selgitab, milliseid ärivõimalusi näevad Eesti IKT-ettevõtted Pärsia lahe regioonis.
Valitsuses köeb kriis elektritoetuste pärast Keskerakond: vaja on lisaeelarvet
Kaks päeva kestnud läbirääkimised koalitsiooninõukogus ei ole Reformierakonda ja Keskerakonda suutnud kokkuleppeni viia, peaminister lubas esineda poliitilise avaldusega ning Keskerakonna juht Jüri Ratas ähvardas, et ajaaken hakkab vaikselt sulguma.
Kaks päeva kestnud läbirääkimised koalitsiooninõukogus ei ole Reformierakonda ja Keskerakonda suutnud kokkuleppeni viia, peaminister lubas esineda poliitilise avaldusega ning Keskerakonna juht Jüri Ratas ähvardas, et ajaaken hakkab vaikselt sulguma.